Ministerul Sănătăţii Publice doreşte să implementeze un program de fortifiere universală a pîinii. Se pare, însă, că aceasta înseamnă, de fapt, refacerea nutrienţilor pe care alimentele le conţineau, dar care se pierd prin procesele tehnologice, prin industrializare. Ministerul Sănătăţii Publice (MSP) vrea să introducă fier şi acid folic în făina destinată consumului uman de pe piaţa internă pentru a preveni anemia, a reduce defectele la naştere, rata accidentelor cardiovasculare, precum şi pentru a spori productivitatea muncii. Propunerea Ministerului Sănătăţii de a introduce fier şi acid folic în făina produsă sau importată, care se va comercializa pe piaţa internă, ar putea intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2008, condiţii în care preţul pîinii la raft pentru cantitatea de 300 de grame va creşte, potrivit estimărilor MSP, cu 0,192 lei pe an. Decizia MSP de a fortifia pîinea cu fier şi acid folic a pornit de la faptul că, anual, România pierde 265 milioane de dolari din cauza scăderii productivităţii muncii la adulţi şi tinerii anemici. Din acelaşi motiv, cheltuielile pentru tratarea acestei afecţiuni cresc anual cu 45 milioane dolari şi, deficitul de acid folic provoacă moartea a 11.000 de copii, care se nasc prematur.
Potrivit medicilor, anemia este un indicator atît al malnutriţiei, cît şi al sănătăţii precare. Deficienţa de fier, în formele ei cele mai severe, duce la apariţia anemiei feriprive. Medicii precizează că şi alte deficienţe nutriţionale în afară de cea de fier, cum ar fi cele de vitamina B12, acid folic (vitamina B6) şi vitamina A, pot cauza anemie, deşi dovezile medicale în acest sens sînt incerte. MSP consideră că punerea la punct a unei legislaţii pentru fortifierea făinii ar asigura cadrul necesar corectării deficitelor nutriţionale. Actul normativ propus are ca scop realizarea cadrului legal necesar pentru a răspunde problemelor de sănătate publică legate de anemia prin deficit de fier şi de deficitul de acid folic, prin fortifierea făinii. Documentul se referă la implementarea măsurilor necesare pentru fortifierea universală a făinii cu fier şi acid folic în România, la obligativitatea fortifierii făinii pentru consumul intern, termene de implementare, normele tehnice necesare, instituţii şi structuri cu responsabilitaţi în monitorizare şi control. Prin fortifierea alimentelor se înţelege îmbogăţirea cu minerale - vitamine a alimentelor consumate în mod obişnuit, în scopul îmbunătăţirii valorii nutritive a acestora, aducînd astfel beneficii sănătăţii populaţiei.