Pina Bausch, omagiată de artiştii Teatrului „Oleg Danovski”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Pina Bausch, omagiată de artiştii Teatrului „Oleg Danovski”

Cultură 12 Septembrie 2011 / 00:00 392 accesări

Cityplex a fost, vineri seară, gazda unui eveniment remarcabil, în memoria celebrei dansatoare şi coregrafe Pina Bausch. Manifestarea în cadrul căreia şi-au făcut apariţia şi artişti ai Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” a avut loc cu ocazia proiecţiei în premieră a filmului „Pina”.

Documentarul realizat folosind tehnica 3D, de regizorul Vim Venders, cu participarea ansamblului Tanztheater Wuppertal Pina Bausch, oferă o perspectivă unică asupra activităţii coregrafei germane, care a încetat din viaţă în 2009. Imaginile filmului propus de Germania la Oscarurile din 2012 i-au purtat pe privitori pe scenă, alături de dansatori, prin oraşul Wuppertal şi împrejurimile acestuia, considerat, timp de 35 de ani, o adevărată capitală a dansului. Dansatoarea germană devenită faimoasă pentru experimentele spectaculoase în coregrafie, realizate prin combinarea elementelor de clasicitate şi a dansului modern, şi-a pus amprenta asupra baletului contemporan prin consacrarea unui stil propriu, cel mai uşor definit ca teatru-balet.

Proiecţia a fost precedată de momente artistice de înaltă ţinută, susţinute la Cityplex de câţiva artişti de primă mărime ai Teatrului „Oleg Danovski”. Au putut fi urmărite: „Moartea lebedei”, pe muzica lui Saint-Saens, moment oferit de prim solista Monica Cherecheş, „Sequidilla” - secvenţă din baletul „Don Quijote”, pe muzica lui L. Minkus şi în coregrafia lui Mihail Motovilov, prezentată de Eliza Maxim şi ansamblul de balet şi în final, o secvenţă din baletul „Agon”, pe muzica lui Rene Aubry, în coregrafia Horaţiu Cherecheş, susţinută de soliştii Companiei de Balet a Teatrului „Oleg Danovski”.

Tradiţia baletului de la malul mării se leagă de coregraful Oleg Danovski, autorul unora dintre cele mai spectaculoase puneri în scenă: „Lacul lebedelor”, „Frumoasa din pădurea adormită” sau „Spărgătorul de nuci”. Mai mult, prin legăturile artistului cu impresarul german Landgraff, balerinii constănţeni au devenit cunoscuţi peste hotare graţie turneului anual în Germania, devenit tradiţie pentru Teatrul de Balet, care a susţinut numeroase reprezentaţii pe scena Operei şi Baletului din Wupertal, nu de puţine ori aceştia fiind urmăriţi chiar de Pina Bauch.

În prezent, artiştii Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” se pregătesc de o nouă stagiune, care va cuprinde: „Spărgătorul de nuci”, „Giselle”, „Cenuşăreasa”, „Arlechinada” „Max şi Moritz”, „Cartea Junglei”, „Frumoasa din pădurea adormită”, o Gală de balet, precum şi „Lacul lebedelor”, într-o nouă montare.



12