Ping-pong cu replici între Marea Britanie şi Rusia! Ce au de împărţit

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ping-pong cu replici între Marea Britanie şi Rusia! Ce au de împărţit

Externe 04 Octombrie 2018 / 16:21 496 accesări
Ministrul britanic al apărării, Gavin Williamson

Ministrul britanic al apărării, Gavin Williamson

Ministrul britanic al apărării, Gavin Williamson, a acuzat joi Rusia că acţionează ca „un stat paria”, după ce serviciul militar de informaţii, GRU, a fost acuzat că s-ar afla în spatele unei serii de atacuri cibernetice globale, relatează dpa. GRU este responsabil pentru atacuri "necugetate şi la întâmplare" asupra unor organizaţii politice şi corporaţii, a declarat miercuri seară ministrul britanic de externe Jeremy Hunt. "Aceste atacuri cibernetice nu servesc niciunui interes legitim de securitate naţională, având în schimb un impact asupra capacităţii oamenilor din întreaga lume de a-şi trăi viaţa cotidiană fără interferenţe", a adăugat Hunt într-un comunicat. "Acestea nu sunt acţiunile unei mari puteri, ci acţiunile unui stat paria", a declarat joi Williamson la Bruxelles, unde participă la o reuniune ministerială a NATO.

În afară de investiţia în securitate cibernetică, Marea Britanie va expune acţiunile Rusiei "ca o descurajare pentru a acţiona într-un astfel de mod pe viitor", a mai spus Williamson. "Vom continua să lucrăm împreună cu aliaţii noştri pentru a-i izola şi a-i face să înţeleagă că nu se pot comporta într-un asemenea mod", a adăugat el.

Centrul naţional britanic pentru securitate cibernetică a identificat GRU drept entitate implicată în atacuri asupra Agenţiei Mondiale Antidoping (WADA), a reţelei de transport ucrainene şi a alegerilor prezidenţiale americane din 2016. Atacurile au arătat "dorinţa (Rusiei) de a acţiona fără a ţine cont de legea internaţională", a mai spus Hunt miercuri seară. Ultimele acuzaţii ale Londrei foarte probabil vor înrăutăţi relaţiile cu Moscova, care s-au deteriorat după otrăvirea aproape fatală a unui fost agent dublu şi a fiicei sale în oraşul Salisbury, în luna martie. Incidentul a declanşat o dispută diplomatică între Londra şi Moscova, Marea Britanie şi zeci dintre aliaţii săi expulzând diplomaţi ruşi. Rusia a recurs, în replică, la expulzări de diplomaţi străini.

În luna aprilie, Marea Britanie şi SUA au emis un avertisment fără precedent că hackeri susţinuţi de statul rus ar putea să lanseze un atac cibernetic global, notează dpa. Ministerul rus de Externe a respins joi acuzaţiile. Marea Britanie pur şi simplu face acuzaţii împotriva Rusiei, "fără nicio analiză", a declarat presei ruse purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, potrivit agenţiei ruse Interfax preluate de dpa. Acuzaţiile sunt puse împreună "într-o sticlă, posibil o sticlă de parfum Nina Ricci", a spus Zaharova, referindu-se la sticla care ar fi fost folosită în otrăvirea aproape fatală a fostului agent dublu rus Serghei Skripal. "Totul este amestecat: GRU, spioni cibernetici, hackeri de la Kremlin, WADA. Este un amestec de parfum al naibii. Imaginaţia colegilor noştri din Marea Britanie nu are limite. Cine a inventat toate astea?", a spus Zaharova.



12