Piraţii somalezi, care au capturat, în urmă cu două luni, o navă ucraineană încărcată cu arme, au afirmat ieri că au încheiat un acord cu proprietarii vasului, pentru eliberarea lui, care ar putea avea loc în următoarele patru zile, fără a preciza însă suma plătită. Sugule Ali, purtătorul de cuvînt al piraţilor, a declarat că ”Faina ar putea fi eliberată după plata unei anumite sume de bani. Este o problemă de timp şi de condiţii tehnice înainte ca vaporul să fie eliberat”. Piraţii şi-au scăzut pretenţiile, fixate după capturarea navei la 35 de milioane de dolari. La 25 noiembrie, ei şi-au exprimat acordul pentru o răscumpărare de trei milioane de dolari, în schimbul Faina, a celor 20 de membri ai echipajului şi a încărcăturii formate din 33 de tunuri de asalt T-72, de concepţie sovietică şi 14.000 de muniţii.
Între timp, trei agenţi de securitate, dintre care doi britanici şi un irlandez, au fost salvaţi sîmbătă, de un elicopter militar, după ce au abandonat vasul capturat de piraţii din Somalia, lăsînd în urmă mai mult de 27 de membri ai echipajului, relatează ”The Times” în ediţia electronică. Decizia lor de a abandona vasul pe care erau plătiţi să îl protejeze a atras însă unele critici. Un oficial occidental din regiune a declarat că, în urma solicitărilor companiilor deţinătoare de vase comerciale pentru angajarea de agenţi de securitate, este ”oarecum ironic că au sărit în apă să se salveze”. Potrivit companiei britanice la care erau angajaţi, cei trei foşti soldaţi au fost declaraţi eroi pentru că au rezistat curajos atacurilor lansate de piraţii foarte bine înarmaţi, meţionînd că ar fi fost ucişi dacă ar mai rămas la bordul vasului. ”Nu erau înarmaţi. Nu au avut altă soluţie. Din punctul meu de vedere, merită o medalie”, a precizat un fost ofiţer al marinei britanice, Nick Davis, care conduce în prezent compania Soluţii de Securitate Maritimă împotriva Pirateriei (AntiPiracy Maritime Security Solutions - APMSS). Potrivit lui Davis, agenţii de securitate nu erau înarmaţi pentru că erau imposibil de îndeplinit condiţiile vamale, fiind foarte rare cazurile cînd echipajele vaselor care transportă substanţe chimice sau gaze primesc o astfel de permisiune. În acest caz, este vorba de nava liberiană Biscaglia, care transporta ulei de palmier. Atacul s-a petrecut sîmbătă, în timp ce vasul naviga în Golful Aden, dispre India către portul Rotterdam. Căpitanul vasului a trimis la ora locală 07.48 (08.48 ora României), un semnal de alarmă interceptat de fregata franceză Nivose, care face parte din forţele navale operative occidentale detaşate pentru a proteja navele comerciale de atacurile piraţilor somalezi.
Cei trei agenţi de securitate neînarmaţi, care purtau şepci de baseball şi veste de salvare, au fost recuperaţi nevătămaţi de nava Nivose şi transferaţi ulterior la bordul unei altei fregate franceze. Cel puţin 27 de membri ai echipajului, dintre care 25 de indieni şi doi marinari din Bangladesh, au fost luaţi ostatici la bordul navei Biscaglia.