Ministerul Tineretului şi Sportului şi cel al Sănătăţii au emis un ordin comun ce prevede condiţiile în care se pot desfăşura antrenamentele sportivilor de performanţă, precum şi măsurile ce trebuie impuse sălilor de fitness şi aerobic.
La capitolul condiţiilor pe care trebuie să le îndeplinească bazele sportive se menţionează că accesul trebuie să se facă pe bază de programare, iar folosirea „spaţiilor care prezintă risc epidemiologic semnificativ”, cum e cazul duşurilor, a saunei sau a sălii de masaj, nu este permisă.
„Accesul în vestiare se face cu respectarea distanţei de siguranţă: doi metri între utilizatori şi patru metri pătraţi pentru fiecare utilizator. Vestiarele trebuie să fie prevăzute cu produse de curăţenie şi dezinfecţie a mâinilor şi dezinfectate înainte şi după fiecare utilizare.”, se menţionează în documentul citat.
Ordinul prevede că este interzisă eliminarea salivei în spaţiul de antrenament, „dat fiind că particulele de salivă sunt mediul cel mai propice pentru răspândirea SARS CoV-2”.
„Este recomandat ca participanţii să ajungă la momente diferite la locul de desfăşurare a competiţiei, pentru a evita aglomerarea de persoane în anumite puncte. În funcţie de infrastructura locaţiei, este recomandat să fie folosite căi diferite către punctul de desfăşurare a competiţiei”, potrivit ordinului comun semnat de Ministerul Tineretului şi Ministerul Sportului.
Sunt menţionate şi regulile după care se vor desfăşura conferinţele de presă. Acestea se pot desfăşura exclusiv online, iar declaraţiile de presă vor fi oferite reporterilor doar individual, păstrând distanţa de siguranţă.
„Înaintea reluării antrenamentelor, sportivii şi fiecare persoană absolut necesară pregătirii sportive vor sta obligatoriu o perioadă de 14 zile în izolare la domiciliu împreună cu toate persoanele care locuiesc la acel domiciliu.
În cazul procedurii de organizare a meciurilor, echipele vor ajunge la stadion la ore diferite, astfel: echipa gazdă cu 75 de minute înaintea începerii jocurilor, iar echipa oaspete cu 90 de minute înaintea orei de start a jocului.
Intrarea pe teren a echipelor se face fără copii însoţitori şi fără mascote. Nu se vor face poze de grup la centrul terenului. Se va evita ceremonia salutului prin strângere de mână la începutul jocului, arată documentul menţionat anterior.
„Se va amenaja la stadion un spaţiu de izolare pentru cel puţin o persoană cu simptomatologie COVID-19, care să fie ventialt, să nu comunice cu alte incinte sau spaţii definite”, se arată în Ordin.
În cazul piscinelor şi a bazinelor olimpice, se recomandă digitalizarea practicilor administrative, pentru ca cei care intră în aceste locaţii să nu fie nevoiţi să completeze datele personale pe hârtie.
„În apă, fiecărui înotător trebuie să îi revină exclusivă de cel puţin 12 metri pătraţi. Accesul la tobogan, acolo unde este cazul, se va face cu respectarea distanţei de cel puţin doi metri între persoane şi evitarea supraaglomerării. Şezlongurile vor fi aşezate astfel încât să permită între ele o distanţă de doi metri în oricare direcţie pentru persoanele care nu sunt din aceeaşi familie. Gustările şi băuturile servite vor fi preambalate individual.
În privinţa sălilor de fitness şi aerobic, fiecare utilizator va fi instruit să îşi spele mâinile înainte şi după antrenament. Se interzice folosirea în comun a duşurilor, saunei şi altor zone cu risc mare de transmitere a virusului.