Secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii (MS), prof. univ. dr. Adrian Streinu Cercel a declarat, ieri, că lista produselor alimentare nerecomandate care ar putea fi taxate ar putea include produsele cu o cantitate foarte mare de grăsimi, dulciurile hiperconcentrate şi băuturile carbogazoase, fiind exceptate lactatele, carnea, pizza, shaorma şi apa minerală. El a făcut această precizare după ce a fost prezentată o statistică privind creşterea numărului cazurilor de persoane supraponderale şi obeze, încă de la vârste foarte mici, mai ales la grupa 3 - 6 ani şi la copiii din învăţământul primar. De asemenea, a fost prezentată şi o statisică privind mortalitatea cauzată de această maladie la nivel european şi naţional. MS a organizat ieri o dezbatere publică având ca temă aplicabilitatea taxei fast-food, asta după ce, la începutul săptămânii, Romalimenta a organizat o dezbatere privind această taxă. Reprezentanţii patronatelor au anunţat, atunci, că introducerea taxei fast-food ar putea duce la creşterea, în medie, cu peste 20% a preţului la alimente, dar şi la disponibilizarea a peste 36.000 de salariaţi, respectiv 20% din personalul din industria alimentară. MS a respins aceste afirmaţii, susţinând că cifrele avansate de reprezentanţii patronatelor din alimentaţie sunt nerealiste şi nu au bază de calcul.
EVAZIUNE FISCALĂ - TAXA PE FAST-FOOD. Taxa pe alimentele nesănătoase va provoca evaziune fiscală şi va îndrepta populaţia spre produse mai ieftine şi mai proaste de pe piaţa neagră, consideră reprezentanţii industriei alimentare. “Avem multe probleme legate de sănătatea publică şi nu putem sta cu mâinile în sân. Va trebui să reînvăţăm să ne hrănim”, a spus Cercel. Potrivit reprezentantului Romalimenta, Mihai Vişan, orice taxă are două efecte: afectează buzunarele consumatorului şi încurajează economia subterană. “Toate aceste măsuri fiscale nu fac decât să ne îngroape. Nu vom negocia cuantumuri ale contribuţiei, ci ministerul ar trebui să le discute direct cu populaţia”, consideră Vişan.