Marele actor Jean Constantin a fost omagiat, vineri, la Constanţa, la doi ani de la trecerea sa în eternitate, prin dezvelirea unei plăci comemorative din marmură albă, pe faţada imobilului situat pe bulevardul Ferdinand, unde a locuit maestrul din 1982 şi până pe 26 mai 2010, când a încetat din viaţă. La eveniment au participat soţia artistului, Nina Jean, prieteni de familie - interpretul constănţean Ionuţ Galani, împreună cu soţia sa, Georgiana şi tatăl său, Dumitru Galani -, preşedintele Comunităţii Elene „Elpis” din Constanţa, Eftimie Antoniadis, şi membrul comitetului de conducere al Comunităţii Elene „Elpis”, dr. Mihnea Hagiu, precum şi câţiva prieteni şi admiratori ai maestrului.
„ÎN ACEST IMOBIL A LOCUIT MARELE ACTOR JEAN CONSTANTIN” Iniţiativa comemorării maestrului Jean Constantin, la doi ani de la dispariţie, prin instalarea şi dezvelirea unei plăci omagiale, aparţine Comunităţii Elene „Elpis” din Constanţa şi familiei Galani. Trecătorii ai căror paşi îi vor purta pe bulevardul Ferdinand vor putea observa, de acum, placa albă din marmură montată pe faţada blocului de apartamente (zona fostului cinematograf Republica), pe care scrie: „În acest imobil a locuit marele actor Jean Constantin, în perioada 1982-2010”.
După o scurtă cuvântare a preşedintelui Comunităţii Elene „Elpis”, Eftimie Antoniadis, a fost ţinut un moment de reculegere în memoria maestrului, apoi cântăreţul Ionuţ Galani şi dr. Mihnea Hagiu au dezvelit placa albă în faţa celor care au dorit să fie prezenţi la acest eveniment comemorativ.
În această sâmbătă, la ora 11.00, toţi cei care doresc să marcheze un moment în amintirea maestrului Jean Constantin sunt aşteptaţi pentru slujba de pomenire la locul în care se odihneşte actorul, de pe aleea principală a Cimitirului Central din Constanţa.
LACRIMI ŞI AMINTIRI Apropiaţii şi admiratorii lui Jean Constantin, care au răspuns invitaţiei Comunităţii Elene „Elpis” de a asista la dezvelirea plăcii comemorative, au avut de înfruntat o vreme capricioasă, cu ploaie măruntă şi deasă şi au contemplat minute bune inscripţia gravată în placa de marmură, amintindu-şi de cel care le-a înseninat, cu umor şi naturaleţe, multe zile „ploioase” de-a lungul anilor. Unora le-a fost greu să vorbească despre regretatul artist la timpul... trecut, iar soţia sa, Nina Jean, a spus, cu lacrimi în ochi, că este emoţionată şi recunoscătoare celor care au contribuit la această iniţiativă.
„Vreau să mulţumesc deopotrivă familiei Galani şi comunităţii greceşti. Sunt emoţionată. Ploaia poate fi un semn... dar vom afla adevărul doar când vom ajunge şi noi acolo sus. Avem promisiunea din partea Consiliului Judeţean că sala fostului cinematograf Republica va redeveni o sală de spectacole şi manifestări culturale care va fi numită „Jean Constantin”. Atunci voi etala acolo medalii, diplome şi alte obiecte în memoria sa. Primarul Radu Mazăre a promis că o să-i facă pe faleza de la Cazino o statuie de bronz cu el cum stă pe bancă şi salută marea”, a declarat soţia maestrului Jean Constantin, Nina Jean. Aceasta a adăugat: „La înmormântarea lui Dan Spătaru, m-a întrebat (n.r. Jean Constantin) dacă şi la el o să vină aşa multă lume, iar eu i-am răspuns că o să vină toată Constanţa. Într-o zi ploioasă ca aceasta probabil că ne-ar fi invitat pe toţi la cârciumă”.
„Am emoţii din nou, după doi ani de când Nea Jean nu mai este printre noi. L-am cunoscut timp de aproape 20 de ani. Acum ne va înveseli prin filmele pe care ni le-a lăsat. Dumnezeu să-l odihnească”, a spus interpretul Ionuţ Galani.
„Este un act de normalitate. Jean Constantin merită mai mult decât această placă şi promitem că vom face şi alte lucruri în memoria acestui mare actor de comedie cu origini greceşti”, a declarat dr. Mihnea Hagiu.
„Îmi este atât de greu să vorbesc la trecut despre Jean. El era în viaţa de zi cu zi aşa cum era şi pe scenă. Mereu avea o glumă bună, nouă. Ne lipseşte foarte mult”, a declarat bunul său prieten Dumitru Galani care, la sfârşitul evenimentului, le-a arătat jurnaliştilor balconul apartamentului în care a locuit actorul.
Jean Constantin, al cărui nume va rămâne scris cu litere de aur în istoria teatrului de revistă şi a filmului românesc, s-a născut la 21 august 1927, la Techirghiol, fiind hărăzit unui scop special: acela de „a aduce hazul”, cu mare artă. Jovialul artist a trecut în nefiinţă pe 26 mai 2010, la Constanţa, exact la o lună după ce susţinuse pentru publicul de acasă spectacolul aniversar „Frumosu’ de la Marea Neagră”.