Vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa (conform Agerpres.ro). Astfel, vă putem arăta cum să faceți rețetele ''Plăcintă românească'' și ''Compot asortat'' care au fost publicate în volumul ''Dulciuri'' (1936), scris de doamna Maria General Dobrescu.
Plăcintă românească
Proporții: un kgr. făină, 3 ouă, 60 gr. unt, sare, apă călduță.
Umplutura: 500 gr. brânză, 300 gr. zahăr, 6 ouă, sare, coajă de lămâie rasă.
Se cerne făina, se face cuib și se sparg ouăle, se pune untul, apoi apa călduță cu sare, apoi se frământă până ce se face bășici, se împarte coca în 20-30 de bucăți, după mărimea tăvii, se rotunjește, se pun pe o planșetă presărată cu făină ungându-se cu unt, se acoperă cu un vas cald, se lasă să se odihnească 20 de minute. Se unge tava cu unt și se întinde câte o foaie deasupra tăvii, stropind-o cu unt pe fiecare. La jumătatea foilor se așază brânza preparată astfel: se dă brânza prin sită, se sparg ouăle, se pune cantitatea de zahăr, răzătura de lămâie și sare. Se amestecă bine, se întinde deasupra bulele rămase, se crestează marginea cu furculița, se dă la foc potrivit timp de o oră.
Compot asortat
Proporții: 600 gr. zahăr tos, 4 pahare și jumătate de apă, o lămâie (coaja și zeama), câteva cuișoare, scorțișoară, 250 gr. smochine, stafide, 250 gr. morcov ras pe răzătoare, câteva stafide sultanii și 150 gr. curmale.
Se pune zahăr cu apă, zeama dela o lămâie, mirodeniile într-o cratiță pe plită să clocotească, se adaugă smochinele tăiate felii subțiri, stafidele curățate, curmalele cu sâmburi și morcovul ras lung pe răzătoare. Toate se fierb bine până se leagă ca un compot, apoi se dă la rece.