Plafonarea preţului la gaze, propunere pentru protecţia populaţiei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Set de măsuri

Plafonarea preţului la gaze, propunere pentru protecţia populaţiei

Economie 20 Decembrie 2018 / 20:01 784 accesări

Proiectul Ordonanţei de Urgenţă care prevede un set de măsuri, printre care şi plafonarea preţului la gazele naturale, este o propunere asumată de Guvernul României pentru protecţia populaţiei, în faţa unor posibile scumpiri a gazului natural peste nivelul de suportabilitate al acesteia, informează un comunicat al Ministerului Energiei. "Precizăm că orice opinie oficială a Ministerului Energiei este transmisă prin vocile autorizate ale Ministerului Energiei şi nu prin voci care nu-şi asumă o identitate. În acelaşi timp, menţionăm că proiectul Ordonanţei de Urgenţă care prevede un set de măsuri, printre care şi plafonarea preţului la gazele naturale, este o propunere asumată de Guvernul României pentru protecţia populaţiei, în fata unor posibile scumpiri a gazului natural, peste nivelul de suportabilitate al acesteia", se menţionează în comunicat. Specialiştii au susţinut că "în acest moment, o plafonare a preţului gazelor nu se justifică, întrucât în piaţă nu există monopol şi avem şi o sursă externă, de import". Potrivit acestora, măsura nu ar avea niciun impact pentru consumatorii casnici în această iarnă, întrucât companiile care furnizează gaze populaţiei au achiziţionat deja cantităţile necesare încă din vară, când preţurile erau mai mici. În opinia lor, câştigătorii unei măsuri de plafonare a preţului sunt marii consumatori de gaze, care vor cumpăra la preţul stabilit de Guvern, adică 68 de lei pe MWh, nu la preţul pieţei de acum. Dacă nu se va aplica măsura, semnalul lansat în piaţă este dezastruos.

"România a dat un semn că luptă împotriva UE, că nu respectă obligaţiile din tratatul de aderare, că nu respectă principiul de piaţă liberă. Investitorii nu vor mai investi, pentru că vor şti că riscul este foarte mare", au mai arătat specialiştii din minister.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat că Executivul are în vedere plafonarea preţului la gazele naturale din producţia internă la 68 lei/MWh, pe o perioadă de trei ani, până în februarie 2022. El a lansat ideea plafonării preţului la gaze naturale şi în vara acestui an, arătând că, deşi comunistă până la un punct, această măsură este necesară întrucât pe piaţa nu există concurenţă.



12