VEŞTI BUNE PENTRU MICII ÎNTREPRINZĂTORI Guvernul a majorat plafonul de scutire de TVA pentru întreprinderile mici, de la 35.000 la 65.000 euro, printr-o ordonanţă de urgenţă de modificare a Codului Fiscal. „Măsura de majorare a plafonului are un impact favorabil asupra micilor întreprinzători, având ca efect simplificarea obligaţiilor în materie de TVA ale persoanelor impozabile care realizează o cifră anuală de afaceri sub noul plafon de 65.000 euro. Astfel, firmele în cauză nu vor avea decât obligaţia depunerii deconturilor de TVA”, potrivit unei note a Executivului. Majorarea plafonului de scutire pentru micile întreprinderi, de la 35.000 la 65.000 euro, la cursul de schimb al Băncii Naţionale a României (BNR) valabil la data aderării României la Uniunea Europeană, adică de la 119.000 la 220.000 lei, a fost autorizată de Consiliul UE, la cererea României.
RECOMANDĂRILE PREMIERULUI Imediat după şedinţa de Guvern, premierul Victor Ponta le-a recomandat miniştrilor să „vorbească” cât mai puţin despre schimbări de taxe şi impozite, iar atunci când o fac să precizeze că orice modificare în sistemul fiscal-bugetar se va face numai după analize şi acorduri cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială. „Este important ca ori de câte ori vorbiţi despre anumite intenţii corecte, bune, pe care le avem, să precizaţi că nicio modificare a legislaţiei fiscale nu se face decât cu aceste două condiţii - în primul rând o evaluare foarte clară (care este impactul?) şi, în al doilea rând, acordul partenerilor noştri internaţionali. Este un semnal pe care trebuie să-l daţi nu atât pentru publicul românesc, cât pentru partenerii internaţionali şi pentru pieţele financiare care în alte zone ale Europei sunt într-o stare de tensiune, de care nu avem absolut deloc nevoie şi nu e cazul s-o transmutăm în ţara noastră”, le-a spus Ponta miniştrilor. Guvernul analizează acum impozitarea suplimentară, cu încă 16%, a sumei din pensie sau salariu care depăşeşte 4.500 lei/lună, sistem care ar putea fi aplicat începând cu 2013, numai pentru sectorul bugetar, a precizat ieri premierul Victor Ponta.
ALTE MODIFICĂRI Potrivit datelor oficiale de pe site-ul Guvernului, alte modificări aduse ieri Codului Fiscal sunt: eliminarea obligaţiei contribuabilului de determinare a câştigului sau pierderii trimestriale nete din transferul titlurilor de valoare, eliminarea obligaţiei contribuabilului de a calcula şi vira impozitul reprezentând plată anticipată trimestrială în contul impozitului pe câştigul net anual impozabil, pe baza declaraţiei de impunere trimestrială şi eliminarea obligaţiei contribuabilului de a depune declaraţia de impunere trimestrială, completată pentru câştigul net determinat la sfârşitul fiecărui trimestru, generat de tranzacţii cu titluri de valoare.