„Plaiuri dobrogene“, un deceniu în slujba folclorului autentic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Plaiuri dobrogene“, un deceniu în slujba folclorului autentic

Cultură 05 August 2008 / 00:00 2142 accesări

În plin sezon estival, tradiţiile dobrogene nu sînt deloc neglijate. Ansamblul folcloric „Plaiuri dobrogene“ acoperă exigenţele componentei culturale a turismului, susţinînd spectacole în fiecare luni, de la ora 21.00, pe scena de la Cazino, din staţiunea Mamaia.

În această lună, ansamblul care aparţine Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Constanţa, al cărui director este profesorul Paul Nicolescu, este invitat să susţină un recital în cadrul Festivalului Naţional al Cîntecului şi Dansului Popular Românesc Mamaia 2008. La aceste spectacole se adaugă cele susţinute periodic la Crama Murfatlar.

Ansamblul folcloric „Plaiuri dobrogene“ are o activitate permanentă pe parcursul anului prin spectacolele susţinute în căminele culturale din judeţ, prin intermediul cărora valorifică şi promovează valorile spiritulale ale folclorului local. În acelaşi timp, artiştii amatori, cîntăreţi, dansatori şi intrumentişti din căminele culturale din judeţ sînt susţinuţi de acest ansamblu. Repertoriul celor de la „Plaiuri dobrogene“ este foarte variat şi bogat, cuprinzînd cîntece şi jocuri din Dobrogea, dar şi din celelalte zone folclorice ale ţării. De asemenea, trebuie menţionată şi zestrea de costume populare extrem de valoroase corespunzătoare fiecărui dans în parte. De la înfiinţare şi pînă în prezent, „Plaiuri dobrogene“ s-a bucurat de succes graţie activităţii desfăşurate în numele folclorului autentic. În vara anului 2007, a fost invitat şi a participat la Festivalul Internaţional de Folclor de la Burgas, Bulgaria.

O altă componentă a activităţii ansamblului folcloric „Plaiuri dobrogene“ o constituie susţinerea acompaniamentului în cadrul Festivalului-concurs de interpretare a cîntecului tradiţional românesc „Dan Moisescu“ de la Topalu, ajuns, în acest an, la cea de-a XIII-a ediţie şi care loc, în fiecare an, în prima decadă a lunii octombrie. Anul trecut, „Plaiuri dobrogene“ a fost invitat la prima ediţie a festivalului dedicat doamnei cîntecului popular românesc, Elena Roizen, organizat la Ovidiu, la iniţiativa preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Daniel Constantinescu şi în colaborare cu Primăria şi Consiliul Local Ovidiu.

„Plaiuri dobrogene“ a luat fiinţă în toamna anului 1998, ca secţie în cadrul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Constanţa. Acesta a moştenit zestrea folclorică a ansamblurilor de renume, laureate a numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale „Brîuleţul“ şi „Pandelaşul“, care, înainte de Revoluţie, au aparţinut sindicatelor din Constanţa, respectiv aşezămintelor din Medgidia. În acest moment, ansamblul este format din nouă instrumentişti, 14 dansatori, doi solişti vocali – Ionelia Lefterică, Costel Şimu şi un coregraf – Mihai Vasile. Dirijor este maestrul Costel Cloşcă.

În perioada estivală, activitatea ansamblului dobrogean se împarte între spectacolele estivale de pe scena de la Casino, din staţiunea Mamaia şi cele susţinute la Crama Murfatlar Neptun.



12