Plajele, de două ori mai jegoase

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Toamna nu-i ca primăvara!

Plajele, de două ori mai jegoase

Social 27 Noiembrie 2017 / 17:40 785 accesări

Toamna avem plaje mai murdare decât primăvara?! Sau cel puțin așa arată un raport al ONG Mare Nostrum, care monitorizează plajele de pe litoralul românesc. Potrivit datelor din raport, numărul deșeurilor identificate este de două ori mai mare decât sesiunea din aprilie 2017. Cel mai des întâlnit deșeu a fost tot mucul de țigară, care a reprezentat 45% din totalul deșeurilor. Din 2014 și până acum, au fost identificate și eliminate peste 64.000 de deșeuri.

În octombrie 2017, s-au monitorizat 8 sectoare de plajă, atât din nordul, cât și din sudul litoralului românesc. Pe aceste sectoare au fost identificate 18.429 deșeuri din material polimeric artificial, alături de: cauciuc, materiale textile, hârtie, carton, lemn prelucrat, sticlă, ceramică, metal.

La capitolul cel mai murdar sector de plajă se află Vama Veche, aceasta fiind o premieră nedorită pentru stațiune, una dintre cele mai curate până în acest an. Pe locul 2 în topul deșeurilor înregistrate se află stațiunea Saturn. La capitolul cele mai curate porțiuni de plajă se află Corbu și Costinești.

Și în această sesiune cel mai întâlnit deșeu este mucul de țigară - 8221 elemente, reprezentând 45% din totalul deșeurilor. Elementele din material polimeric artificial (diverse varietăți de plastic) au predominat, reprezentând principalul deșeu (14.408). Alături de acestea s-au regăsit deșeurile medicale, seringile, sticlă și alte obiecte ascuțite care reprezintă un pericol real pentru oameni, la fel ca și deșeurile, precum scutecele utilizate, absorbante/tampoane sau prezervativele, care degradează calitatea apei pentru scăldat și pot prezenta un risc pentru sănătatea umană.

Cele mai mici cantități de deșeuri înregistrate în sesiunea din această toamnă au fost cele din categoria cauciucului.

Cel mai murdar an de până acum, la nivel de monitorizări ale porțiunilor de plajă, a fost anul 2016, cu un număr de 31.060 deșeuri înregistrate. Din 2014 și până acum, ONG Mare Nostrum a identificat și eliminat peste 64.000 de deșeuri.

Taguri articol


12