Plajele de pe litoralul românesc, intoxicate cu... plastic!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Plajele de pe litoralul românesc, intoxicate cu... plastic!

Social 08 Iunie 2017 / 16:14 738 accesări

În urma monitorizărilor efectuate de ONG Mare Nostrum pe 1,5% din suprafața totală a plajelor românești, a rezultat faptul că 75,5% din sectoare sunt ”acoperite” de plastic. Mai exact, dintr-un total de 9.003 deșeuri, 6.799 sunt numai elemente din material polimeric artificial. La această categorie, principalul tip de deșeu înregistrat este mucul de țigară, urmat de bețișoarele de amestecat cafeaua și diferite tipuri de ambalaje. Sectorul de plajă cu cele mai puține elemente identificate este cel din Costinești, iar cel mai murdar sector este cel din Năvodari!

ONG Mare Nostrum a monitorizat 8 sectoare de plajă, suprafață care însumează 41.547 m2 , adică 1,50% din totalul suprafețelor de plajă de pe litoralul românesc. A fost înregistrată o cantitate de 9.003 deșeuri din material polimeric artificial, cauciuc, material textil, hârtie, carton, lemn prelucrat, sticlă, ceramică, metal, de 3 ori mai puține decât în sesiunea din octombrie 2016. De asemenea, cel mai murdar sector de plajă a fost în Năvodari, cu 2.807 de elemente, iar cel mai curat - cel din Costinești, cu puțin peste 140 de deșeuri identificate și eliminate.

La capitolul deșeuri existente pe plajă, materialul polimeric artificial a predominat și în această sesiune, numărul de deșeuri ajungând la 6.799 de elemente, reprezentând 75,5 % din totalul deșeurilor identificate. Cele mai multe dintre acestea au fost înregistrate pe sectorul din Năvodari (peste 2.000), urmat de sectorul din Constanța, zona Universitate, și cel din Mamaia Nord. Sticla/ceramica și metalul urmează în clasamentul celor mai întâlnite deșeuri.

Comparativ cu celelalte sesiuni, această etapă de monitorizare a relevat o cantitate mult mai mică de deșeuri din fiecare categorie în parte. Un exemplu ar fi legat de categoria material polimeric artificial, unde în sesiunea octombrie 2016 au fost descoperite peste 23.000 astfel de elemente pe porțiunile de plajă monitorizate.

Dintre deșeurile din material polimeric artificial, mucurile de țigară ocupă primul loc - peste 2 300. Cele mai multe mucuri de țigară au fost înregistrate pe sectorul din Constanța, acesta fiind urmat de sectoarele din Năvodari, Vama Veche și Saturn. Aceste deșeuri pot fi foarte periculoase atât pentru vietățile marine, cât și pentru oameni, deoarece, prin descompunere, toxinele din mucurile de țigară sunt eliberate în mediul înconjurător.

Următoarele locuri la capitolul deșeuri sunt ocupate de paiele și bețele pentru amestecat, capacele ce provin de la sticlele de băuturi, dar și pungile, pet-urile, bețele de acadea și cele de înghețată, spumă/burete, ambalajele din plastic etc.

Ca elemente neobișnuite și nocive pentru sănătatea omului, în această monitorizare s-au descoperit: seringi/ace, odorizante pentru toalete și chiar scutece.

Cantitățile totale de deșeuri ridicate de pe plaje în timpul monitorizării se ridică la peste 225 kg. Cea mai mare cantitate a fost înregistrată pe sectorul din Năvodari, peste 115 kg, aici echipa ONG Mare Nostrum descoperind plase de pescuit abandonate pe plajă, ce cântăreau peste 70 kg.

„Aceste monitorizări reprezintă o modalitate foarte clară de a evalua starea de curățenie a plajelor românești. Vom vedea cum vor rămâne aceste plaje la finalul sezonului, dacă turiștii au avut bun simț și dacă operatorii de plajă și-au îndeplinit condițiile contractuale”, a declarat Mihaela Mirea Cândea, director executiv ONG Mare Nostrum.

Chiar dacă cifrele relevate de ultima monitorizare de plajă sunt mai mici decât cele de anul trecut, mesajul ONG Mare Nostrum către toți constănțenii și turiștii care ajung pe plajele românești este #aruncalacos pentru #plajecurate.

Taguri articol


12