“Strategia” promovată de ministrul Mediului, Sulfina Barbu, a transformat plajele în locaţii neatractive, mai ales că, prin amendarea unui act normativ, a dat “liber” construcţiilor de pe plaje. Turiştii sînt deranjaţi de constructori, mijloace de transport, picamere şi bocăneli, dar şi de, mai nou, utilaje de la bîlci, montate pe nisip de societăţi care au subînchiriat, ilegal, sectoare de plajă. În curînd o să apară şi barăci pentru amatorii de împuşcat răţuşte şi roata norocului cu cîştiguri în iepuraşi de ipsos, pentru ca puţinii turişti străini care mai vin pe la noi să rămînă... cu gura căscată de cele văzute într-o ţară care vrea să intre în Europa. Ţigănia de pe plajă contrastează în mod grotesc cu unităţile hoteliere în care s-a investit în ultimii ani, oferind celor mai plimbaţi prin lume un tablou tipic african după ieşirea din hotelul de cinci stele: copiii subnutriţi cu muşte la gură!
După ce cîţiva intermediari au "cîştigat" licitaţiile organizate pentru închirierea plajelor, ministreasa Sulfina Barbu a introdus cîteva amendamente la Ordonanţa de Urgenţă nr. 19, care au fost adoptate de Parlament, pentru a excepta de la respectarea Legii Construcţiilor cîteva firme. Din acel moment, deşi modificările legislative nu au fost promulgate de preşedintele Traian Băsescu, plajele s-au transformat în şantiere. Picamere, betoane, generatoare, tractoare şi depozite de materiale se întînesc aproape la tot pasul în Mamaia, unde, avînd în vedere că, de cîţiva ani, are gradul de ocupare cel mai mare, şi interesele operatorilor de plajă sînt pe măsură. Chiar dacă în contractele încheiate cu Direcţia Apelor Dobrogea Litoral, intermediarii care au închiriat plajele nu au voie să subînchirieze, această clauză este încălcată. Beach-bar-urile se construiesc ilegal atît timp cît modificările Ordonanţei 19 nu au fost promulgate de preşedintele ţării şi nu respectă distanţa minimă de 150 de metri pînă la obiectivele similare. O altă încălcare a caietelor de sarcini este aceea că se construiesc chiar în faţa unităţilor de alimentaţie publică, fără să respecte distanţa minimă de 50 de metri. Aşadar, haos total, pe care ministreasa Mediului îl tolerează, deşi are pîrghiile necesare pentru a stopa abuzurile. La fel de vinovaţi sînt şi reprezentanţii Prefecturii, care pot solicita instituţiilor abilitate să intervină şi să facă ordine pe plaje. "În nici un an nu am mai văzut aşa ceva, am mai fost în urmă cu doi ani şi totul era foarte frumos. Acum, peste tot se construieşte şi cred că nu e de mirare că plajele sînt aproape goale", a declarat suceveanul Niculae Ciocan.
Nu numai beach-barurile, care au apărut ca ciupercile pe îngusta limbă de nisip care desparte de mare unităţile hoteliere diminuează spaţiul destinat turiştilor. În zona Cazinoului din Mamaia, constănţenii şi puţinii oaspeţi au rămas cu gura căscată cînd au văzut o instalaţie de bîlci amplasată pe nisip. Aparţinînd SC "Mach2 Amuzament" SRL, societate care nu a participat la licitaţia de închiriere a plajelor, instalaţia cu căluşei şi pictată în cel mai autentic stil kich, nu-şi are locul pe plajele niciunei staţiuni turistice. "Nu este o iniţiativă prea bună, însă nimeni nu ne întreabă pe noi. Asta-i România!", a declarat bucureşteanul Ştefan Alflori. "Cred că reprezintă exact nivelul de cultură al celor care acceptă aşa ceva", a declarat, la rîndul său, gălăţeanul Marcel Timofte. "Să aducă şi barăci pentru împuşcat răţuşte şi roata norocului, cu iepuraşi de ipsos. Poate ne îmbracă şi pe noi în şalvari şi zicem că sîntem la Marea Moartă. Plajele nu trebuie transformate într-o afacere de partid, problema nu trebuie tratată pripit, pentru că deja produce efecte nedorite. De aceea eu spun