„Plămădirea” Guvernului, în faza negocierilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Plămădirea” Guvernului, în faza negocierilor

Eveniment 14 Decembrie 2012 / 00:00 493 accesări

DISCUŢII O majoritate mamut în Parlament, aşa cum se prefigurează, înseamnă şi mai multe bătăi de cap pentru liderii USL, care trebuie să împartă posturile astfel încât să împace pe toată lumea. În afară de cele patru partide care compun USL (PSD, PNL, PC şi UNPR), mai sunt şi alte formaţiuni care, pentru a susţine viitorul Guvern USL, emit pretenţii la un post în Executiv. Unul dintre portofoliile care suscită interes este cel al Finanţelor, despre care vicepreşedintele PSD Constantin Niţă a spus că acesta ar trebui să fie al partidului care dă premierul, el apreciind că viitorul ministru de Finanţe trebuie să fie „pragmatic şi cu viziune” şi să nu se limiteze la o „activitate strict contabilă”. Pe de altă parte, preşedintele PNL, Crin Antonescu, declarase, cu trei zile înainte, că cea mai probabilă propunere a USL în ceea ce priveşte noua structură guvernamentală va fi ca Ministerul Finanţelor să se împartă în două portofolii, după modelul francez, iar Ministerul Economiei în alte trei ministere.

UDMR, ÎNTRE CIOCAN ŞI NICOVALĂ În perspectiva formării viitorului Guvern, cele mai intense discuţii sunt pe marginea oportunităţii primirii UDMR la guvernare, în schimbul susţinerii proiectelor USL în Parlament. Referitor la acest subiect, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Dan Şova, a spus că alăturarea UDMR ar fi oportună numai dacă reprezentanţii maghiarilor ar obţine funcţii sub nivelul de ministru şi doar dacă li s-ar acorda domenii specifice minorităţilor. În plus, el a adăugat că, din ce ştie, colaborarea cu UDMR va fi doar la nivel parlamentar. De cealaltă parte, sunt voci în cadrul USL care resping din start ideea coabitării UDMR, cei care, ani la rând, au făcut jocurile PDL în detrimentul interesului naţional. Printre cei care îi resping pe maghiari se numără preşedintele de onoare al PC, Dan Voiculescu, care spune că o coabitare a PC cu UDMR la guvernare este greu de conceput; în timp ce europarlamentarul Norica Nicolai (PNL) reiterează poziţia susţinută până acum: fără UDMR la guvernare.

BENEFICII Nu de aceeaşi părere este un alt europarlamentar PNL, Renate Weber, care crede că o eventuală intrare a UDMR la guvernare alături de USL ar avea efecte în modul cum e văzută guvernarea, fiindcă ar însemna că sunt reprezentate şi minorităţile din România. Tot la capitolul beneficii, intrarea la guvernare a UDMR este importantă, potrivit unor surse din USL, în perspectiva modificării Constituţiei şi a legii electorale. Un alt beneficiu estimat este votul de la Curtea Constituţională, asigurat de judecătorul Puskas, vital în cazul unui conflict cu Traian Băsescu. În altă ordine de idei, secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat că printre cele mai „sensibile” subiecte în formarea viitorului Executiv este cel al desemnării viitorului premier. Deşi România are nevoie de stabilitate politică, se pare că preşedintele Traian Băsescu nu prea se grăbeşte să facă o propunere pentru postul de premier, el fiind preocupat mai degrabă de soarta Europei decât cea a României. În acest sens, Dragnea a spus că discuţiile de la Cotroceni pentru desemnarea premierului nu vor avea loc la sfârşitul săptămânii în curs, pentru că Băsescu este la Bruxelles, el apreciind că subiectul va fi abordat săptămâna viitoare, luni sau marţi.



12