Plan de amenjare maritimă pentru zona Mangalia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Nimic nu se schimbă, totul se transformă

Plan de amenjare maritimă pentru zona Mangalia

Economie 12 Ianuarie 2018 / 10:22 2020 accesări

Zona Mării Negre beneficiază de un plan de amenajare a spațiului maritim, realizat în colaborare de România și Bulgaria, prin intermediul unui proiect finanțat din fonduri europene și derulat de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE) în parteneriat cu alte 9 organizații. Rezultatele proiectului au fost prezentate în cadrul unei conferințe organizate la București.

„Planificarea spațială marină este necesară, în primul rând, pentru a echilibra nevoia de dezvoltare a spațiului maritim cu cea de protejare a ei: în timp, activitățile în zonă se dezvoltă (de la cele turistice, de transport și economice, la cele de pescuit și exploatare a resurselor), iar interesul major este ca și viitoarele generații să se poată bucura de toate avantajele pe care un astfel de teritoriu îl oferă”, transmite MDRAPFE.

În acest scop, MDRAPFE a aplicat și a obținut finanțare de la Uniunea Europeană, prin Fondul European pentru Pescuit și Afaceri Maritime, pentru proiectul Amenajarea spațiului maritim în zona transfrontalieră din Marea Neagră – România, Bulgaria. Proiectul se va încheia în februarie anul acesta, iar bugetul total este în valoare de 2.048.921 de euro, din care 1.639.212,59 de euro reprezintă fonduri asigurate din grantul Comisiei Europene, prin intermediul Agenției Executive pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (EASME).

Printre rezultatele proiectului se numără: identificarea unor principii, obiective și a unei viziuni comune pentru amenajarea zonei Mării Negre (structurate într-un concept de dezvoltare pentru zona transfrontalieră România-Bulgaria), 5 studii de caz, un plan de amenajare maritimă pentru zona Mangalia-Shabla.

Conform Directivei, statele membre țin seama, în procesul de amenajare a spațiului maritim, de particularitățile regiunilor marine, de activitățile și utilizările relevante existente și viitoare, de impactul acestora asupra mediului și asupra resurselor naturale. În conformitate cu această directivă, fiecare stat membru trebuie să elaboreze și să implementeze amenajarea spațiului maritim cât mai curând posibil și cel târziu până la 31 martie 2021.

Taguri articol


12