Se iau măsuri concrete în sistemul sanitar românesc, după moartea a doi bolnavi și după mediatizarea unor imagini terifiante dintr-un spital public! Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a aprobat vineri, 15 iulie, planul de măsuri urgente privind igienizarea Spitalului Clinic de Urgență Chirurgie Plastică Reparatorie și Arsuri București, unitate sanitară în prim-plan în aceste zile, după ce o pacientă ar fi murit în urma unei transfuzii de sânge greșite, iar un alt pacient a fost filmat în timp de rănile sale erau pline cu larve. Oficiali din ministerul de resort au anunțat o serie de măsuri urgente, astfel: igienizarea Secției de Terapie Intensivă (ATI); înlocuirea ușilor de acces în ATI și în saloanele pentru pacienți cu uși glisante cu senzori; igienizarea blocurilor operatorii și a spațiilor de cazare; dotarea cu echipamente / mobilier pentru Unitatea de Transfuzii (UTS), ATI și săli de operație conform bugetului; angajarea unei firme pentru igienizarea / dezinfectarea aparatelor de climatizare; organizarea unui concurs pentru ocuparea postului de epidemiolog; includerea în schema de personal și organizarea ulterioară a unui concurs pentru postul de infecționist. ”Acesta va fi responsabil cu antibioprofilaxia, antibioterapia și supravegherea rezistenței la antibiotice”, potrivit MS. Totodată, se vizează și achiziția unei stații de clorinare a apei uzate și instalarea de dispensere pentru dezinfectanți de mâini la intrarea și ieșirea din toate saloanele și toate spațiile în care se oferă îngrijiri medicale.
”Bugetul estimat pentru aceste activități este de 449.310 lei. Termenul de îndeplinire estimat este de 30 de zile de la virarea fondurilor necesare, proces care a demarat deja la Ministerul Sănătății în regim de urgență”, arată MS. Precizăm că, în dimineața de 15 iulie, ministrul Voiculescu a vizitat Spitalul de Arși și a avut discuții cu medicii și asistentele. ”Toate eforturile instituționale se concentrează pe siguranța pacienților de acolo, dar și a echipei medicale cu expertiză unică în această țară în tratarea pacienților arși. Ministrul este convins că majoritatea medicilor și asistentelor își fac meseria cu bună credință și că aceștia au nevoie la fel de mare de siguranța actului medical precum pacienții internați acolo”, potrivit MS.
Precizăm că șeful Secţiei de Anestezie Terapie Intensivă de la Spitalul de Arşi, Adrian Stănculea, şi asistenta-şefă a aceleiaşi secţii sunt audiaţi la Poliţia Capitalei după ce au fost deschise două anchete privind activitatea unităţii medicale. Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Poliția Capitalei fac investigații în două dosare: unul de moarte suspectă, deschis după apariția unei înregistrări cu un bolnav pe rănile căruia se aflau larve, și un altul de ucidere din culpă, deschis după decesul unei femei care inițial ar fi fost supusă unei transfuzii greșite de sânge.
Inspecția Sanitară a decis joi, 14 iulie, suspendarea activității Secției ATI a Spitalului de Arși și a dat amenzi contravenționale de 6.000 de lei.