Germania a prezentat, joi, un plan în trei etape pentru soluţionarea conflictului dintre Georgia şi provincia sa separatistă Abhazia, una dintre cele mai periculoase şi dificil de rezolvat crize din fostul spaţiu sovietic. Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a sosit în Georgia, joi, pe fondul temerilor occidentalilor că tensiunile din jurul Abhaziei ar putea declanşa un război şi destabiliza regiunea, care se transformă într-una esenţială pentru transportul petrolului de la Marea Caspică spre Europa, evitînd Rusia. “Principala componentă a planului este demararea unui dialog direct”, a declarat Steimeier într-un briefing de presă, după discuţii cu omologul său georgian, Iekaterina Tkeşelaşvili.
Planul prespune revenirea refugiaţilor georgieni în Abhazia, programe de relansare economică în provincie şi, în cele din urmă, deciderea statutului său final. “Pe baza acestui plan, ar trebui să găsim o soluţie. Veţi avea cel mai ferm sprijin de la UE”, a spus ministrul german, adăugînd că a discutat planul cu partenerii europeni. Steinmeier s-a întîlnit şi cu preşedintele Mihail Saakaşvili, iar astăzi va zbura în Abhazia, pentru discuţii separate cu liderii separatişti. El va merge apoi şi la Moscova, pentru a discuta şi cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. Tkeşelaşvili a sprijinit cu precauţie planul, dar a spus clar că Georgia nu este mulţumită de unele dintre elementele sale. Oficialii georgieni au spus că Tbilisi, care vrea să înlocuiască trupele ruse de menţinere a păcii din regiune cu o forţă occidentală, vrea ca planul să numească explicit Moscova ca parte a conflictului. Georgia ar vrea, de asemenea, ca planul să precizeze clar că Abhazia va rămîne parte a teritoriului său, indiferent de statutul său viitor.
Cele cinci puteri care acţionează sub egida secretarului general al ONU - Germania, Marea Britanie, Franţa, Statele Unite şi Rusia - s-au întîlnit la Berlin, la sfîrşitul lunii iunie şi au ajuns la o înţelegere de principiu asupra planului lui Steinmeier, potrivit site-ului Ministerului de Externe german. Joi, însă, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a criticat drept “absolut nerealiste” cererile Occidentului de a asocia un pact de neagresiune între cele două părţi, propus de Moscova, cu întoarcerea refugiaţilor georgieni. Ceea ce complică şi mai mult procesul de soluţionare a conflictului este faptul că Moscova este, în realitate, foarte mulţumită de statutul actual al Abhaziei. “Le place că Abhazia este un ghimpe în coasta Guvernului georgian, dar nu vor să fie puşi în situaţia de a recunoaşte Abhazia, pentru că aceasta ar crea precedente neconfortabile pentru regiuni separatiste din interiorul Rusiei”, a spus un diplomat de la Moscova, sub acoperirea anonimatului. Potrivit lui Steinmeier, “confruntarea este într-o stare fără speranţă, în acest moment. Vom face tot posibilul pentru a convinge părţile să rezolve conflictul în mod paşnic”.