CERINŢE Una dintre cele des semnalate probleme de către locuitorii oraşului Cernavodă este lipsa unui plan concret al autorităţilor privind asfaltarea străzilor din oraş. Pentru a satisface cerinţele cetăţenilor, actualul primar, Gheorghe Hânsă, a declarat că, la nivelul Primăriei, va fi înfiinţat serviciul de întreţinere şi reabilitare străzi, care va avea ca principal scop asfaltarea tuturor celor 150 de străzi din localitate. Bineînţeles, spune primarul, este aproape imposibil ca toate arterele localităţii să intre în programul de asfaltare şi reabilitare, dar „cert este că vor avea prioritate străzile unde a fost reabilitată infrastructura subterană. „Trebuie să terminăm de refăcut reţelele de apă şi de canalizare şi după aceea vom putea asfalta şi străzile”, a spus Hânsă. Primarul a adăugat că, pentru asfaltarea străzilor, administraţia locală trebuie să scoată din „buzunar” cât mai puţini bani. Pentru a realiza acest deziderat, primarul spune că, în cel mult trei săptămâni, printr-un parteneriat public privat, la Cernavodă va fi deschisă o staţie modernă de asfalt. Investiţia este privată, dar Hânsă afirmă că beneficiara acestei staţii va fi Primăria Cernavodă, care va achiţiona asfaltul la preţul cel mai mic.
PROIECT Edilul oraşului Cernavodă a afirmat că proiectul administraţiei locale privind reabilitarea străzilor se va întinde pe cel mult patru ani. „Pentru acest proiect există un studiu de fezabilitate realizat în anii anteriori, dar care este estimat la valori foarte mari, de tip Udrea, care nu putea fi finanţat nici măcar cu fonduri europene. În prezent, noi revizuim acest proiect şi vom merge cu el la Ministerul Dezvoltării Regionale, pentru a încerca o finanţare. Dacă nu va fi posibil acest lucru, cu toate că am înţeles că există această posibilitate, vom finanţa noi de la bugetul local, pe bucăţi, folosindu-ne de staţia de asfalt. În această situaţie, asfaltarea se va face cu echipe proprii ale Primăriei”, a spus Hânsă.
LUCRĂRI Tot în această idee, primarul a afirmat că mai multe străzi din oraş, unde au fost finalizate lucrările de refacere a infrastructurii subterane, vor intra într-un program de asfaltare, pe primul loc la priorităţi fiind strada Independenţei, apoi străzile Unirii, Energiei şi Seimeni. „Se vor efectua lucrări de reparaţii pe o porţiune de 500 de metri. Extinderea reţelei de termoficare şi introducerea conductei pentru gaz şi apoi refacerea străzilor unde se execută lucrările pentru introducerea utilităţilor pe străzi reprezintă o prioritate în această perioadă pentru administraţia publică locală”, a spus Hânsă. Pentru lucrările de refacere a tramei stradale sunt necesare câteva miliarde de lei vechi, care vor proveni exclusiv de la bugetul local.