Plan secret iranian pentru fabricarea armei atomice

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Plan secret iranian pentru fabricarea armei atomice

Externe 16 Septembrie 2008 / 00:00 445 accesări

Ghidul suprem iranian, Ali Khamenei, are un plan secret pentru a accelera procesul de fabricare a armei atomice, simulînd o defecţiune la centrala nucleară de la Bushehr, informează un memorandum al anumitor servicii de informaţii occidentale, citat de publicaţia “La Stampa”. Iniţiativa lui Khamenei a intervenit imediat după ce aviaţia israeliană a efectuat un raid, la 6 septembrie 2007, în nordul Siriei, distrugînd ceea ce Israelul şi SUA considerau un reactor nuclear în construcţie. Eficienţa acelui atac a stîrnit teama lui Khamenei că acest lucru ar reprezenta un pericol similar pentru instalaţiile nucleare iraniene. Astfel, Khamenei a convocat, la cîteva săptămîni, în biroul său de la Teheran, un grup de înalţi funcţionari ai Consiliului pentru Securitate Naţională şi din cadrul proiectului nuclear, printre care şi pe Mohsen Fahrizadeh, artizan al Proiectului 111, programul în privinţa căruia există suspiciuni că ar urmări producerea de arme atomice. Khamenei a subliniat că necesitatea de a accelera proiectul militar era atît de mare, încît se putea chiar lua în considerare riscul de a nu mai respecta regulamentele Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) în cazul instalaţiilor deja existente şi funcţionale. Mai multe ipoteze au fost analizate în timpul reuniunii iar la sfîrşitul discuţiilor, Khamenei a cerut elaborarea unui plan pentru a exploata combustibilul nuclear de la centrala Bushehr pentru a obţine plutoniu ce poate fi folosit în scopuri militare.

O anchetă ONU în cazul informaţiilor referitoare la cercetări în Iran pentru dezvoltarea unei bombe atomice a ajuns într-un impas, din cauza lipsei cooperării din partea Teheranului, a informat, luni, un raport al AIEA. Raportul confidenţial mai precizează că Iranul a sporit numărul de centrifuge care îmbogăţeasc uraniu la 3.820, de la 3.300 în mai, iar peste 2.000 sînt pe cale de a fi instalate. Oficialii ONU consideră că Iranul este departe de a rafina suficient uraniu pentru a construi o bombă atomică, dacă ar dori acest lucru. Iranul susţine că programul său nuclear are ca scop doar producerea de energie. Un oficial iranian a declarat luni că ancheta ONU nu înregistrează progrese deoarece nu a adoptat o abordare adecvată. În acest context, Casa Albă a ameninţat Iranul cu noi sancţiuni, luni, dacă nu suspendă activităţile nucleare sensibile. “Cerem Iranului să suspende activităţile de îmbogăţire a uraniului şi de retratare, pentru că, în caz contrar, sancţiunile deja decise de Consiliul de Securitate ONU vor continua să fie aplicate şi ar putea fi decise noi sancţiuni”, a spus purtătorul de cuvînt Gordon Johndroe. El nu a spus clar dacă vorbeşte despre noi sancţiuni internaţionale sau despre sancţiuni americane.

Departamentul american al Apărării a informat Congresul privind posibilitatea livrării statului evreu a o mie de bombe antibuncăr, care ar putea fi utilizate în cazul unui atac israelian asupra instalaţiilor nucleare iraniene, relatează cotidianul “The Jerusalem Post”. Congresul a fost informat la sfîrşitul săptămînii trecute, de către Agenţia de Cooperare în domeniul Securităţii din cadrul Departamentului Apărării, responsabilă cu evaluarea contractelor militare externe. Congresul are la dispoziţie 30 de zile pentru a evalua acest contract. Contractul ar avea o valoare de 77 de milioane de dolari iar principalul contractor ar fi compania Boeing Integrated Defense Systems. Bombele solicitate de armata israeliană sînt de tipul GBU-39, proiectile de diametru redus menite să atingă ţinte cu o înaltă precizie, dar cu costuri colaterale minime. Ele sînt ghidate prin GPS, au o greutate de 113 kilograme, dar forţa de penetrare a unei bombe de 900 de kilograme, deşi are în componenţa sa doar 22,7 kilograme de material exploziv. Cu o lungime de doar 1,75 metri, GBU-39 este una dintre cele mai precise bombe din lume. Israelul a cerut, de asemenea, 150 de dispozitive de montare a acestor bombe, 30 de vehicule ghidate pentru testarea lor şi doi instructori care să îi înveţe pe militarii israelieni cum să ataşeze proiectilele avioanelor de vînătoare. Testele efectuate în SUA au demonstrat că bomba poate penetra cel puţin 90 de centimetri de beton armat şi poate fi folosită indiferent de condiţiile meteorologice, avînd o autonomie de zbor de 110 kilometri. Agenţia de Cooperare în domeniul Securităţii a precizat în mesajul adresat Congresului că poziţia strategică a Israelului este vitală pentru interesele SUA în întreaga regiune a Orientului Mijlociu.



12