Plan UE pentru ieşirea din criză

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Europarlamentarii iau atitudine

Plan UE pentru ieşirea din criză

Externe 14 Octombrie 2011 / 00:00 452 accesări

PE a adoptat, ieri, o rezoluţie prin care cere recapitalizarea băncilor europene, continuarea armonizării sistemelor naţionale fiscale, introducerea unor obligaţiuni publice europene şi consolidarea guvernanţei economice la nivel UE pentru ţările din Zona Euro. Prin rezoluţie, europarlamentarii cer CE să prezinte un plan UE pentru redobândirea încrederii în piaţa financiară, care să aibă un calendar precis pentru calea de urmat. Planul nu trebuie să folosească instrumente interguvernamentale şi trebuie gestionat în întregime în cadrul instituţional UE. Ar trebui consolidată guvernanţa economică la nivel UE pentru ţările din Zona Euro. Rezoluţia a fost adoptată prin vot liber şi va fi trimisă Consiliului European, ce va avea loc la Bruxelles, în 23 octombrie.

SLOVACIA... SALVEAZĂ UE Parlamentul slovac a adoptat, ieri, creşterea fondului de salvare al UE, ceea ce pune capăt unei crize ce ameninţa întreaga zonă euro. Partidele din Guvernul slovac au ajuns la un acord ce pune capăt unei crize ce ameninţa întreaga Zonă Euro. Aprobarea consolidării Facilităţii Europene pentru Stabilitate Financiară (FESA) întâmpinase un obstacol, marţi, când un partid din coaliţia premierului Iveta Radicova a blocat votarea legislaţiei printr-o moţiune de încredere ce a dus la căderea Cabinetului. Slovacia este singura membră a Zonei Euro care nu a ratificat încă planul prin care creşte valoarea FESA, ceea ce ameninţă să agraveze criza financiară din Europa.

GRECIA, FALIMENT INEVITABIL Banca elveţiană UBS estimează că falimentul Greciei este inevitabil şi va surveni în câteva luni, probabil când Grecia se va confrunta cu cerinţe foarte mari de refinanţare, în martie 2012. ”Ne aşteptăm ca, în final, contagiunea să fie izolată dar cu mari costuri monetare şi politice. În opinia noastră, economia Zonei Euro aproape va stagna anul viitor”, se arată în estimarea UBS. Banca elveţiană mai susţine că Portugalia şi Spania vor intra şi ele în recesiune, alături de Grecia şi, posibil, Italia.

RITMUL REVENIRII SUA, INCERT O incertitudine considerabilă apasă asupra perspectivelor ameliorării economiei americane, potrivit rezumatului discuţiilor din cadrul Comitetului pentru Politică Monetară al Băncii Centrale americane (Fed), de la 20 şi 21 septembrie, date publicităţii miercuri. Serviciile Fed şi-au revizuit în scădere prognozele privind creşterea economiei SUA. Potrivit ultimelor estimări, ce datează din iunie, creşterea economiei americane se va accelera în semestrul doi, după o încetinire semnificativă în prima jumătate a anului dar nu îşi va regăsi ritmul din 2010 (3%). Tendinţa de revenire a creşterii economice pare mai slabă decât revenirile precedente iar motivele acestei slăbiciuni sunt mai puţin limpezi, fapt ce contribuie la creşterea incertitudinii legate de perspectivele economiei.

ESTIMĂRI REDUSE PENTRU ASIA FMI şi-a redus, ieri, estimările de creştere pentru Asia, pe fondul îngrijorărilor cu privire la turbulenţele financiare din Europa şi a posibilei încetiniri a economiei americane. Potrivit noilor estimări, ritmul mediu de creştere al Asiei ar urma să se situeze la 6,3% în 2011 şi la 6,7% în 2012. Comparativ, în luna aprilie a acestui an, FMI estima că PIB-ul Asiei va înregistra o creştere de 7% atât în 2011, cât şi în 2012. Oficialii FMI au avertizat că escaladarea crizei datoriilor afectează naţiunile care utilizează moneda euro, iar o încetinire severă în SUA ar afecta şi Asia. Europa şi SUA constituie peste o treime din comerţul Asiei şi, în consecinţă, orice incertitudini în economiile avansate vor avea un efect semnificativ în Asia. De asemenea, FMI a atras atenţia că inflaţia rămâne la un niel ridicat în mai multe ţări asiatice însă preţurile de consum vor începe să coboare după ce au atins un nivel maxim în cursul acestui an, pe măsură ce preţurile la energie şi alimente îşi revin gradual.



12