Plângere la CEDO a unui deţinut de la Guantanamo împotriva Poloniei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Plângere la CEDO a unui deţinut de la Guantanamo împotriva Poloniei

Externe 28 Martie 2013 / 00:00 284 accesări

Avocaţi care îl reprezintă pe Abu Zubaydah, originar din Arabia Saudită, au depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), în contexul în care ancheta Poloniei cu privire la închisorile secrete CIA trenează, a relatat, ieri, postul Radio Polonia. Zubaydah susţine că a fost torturat într-o asmenea închisoare secretă pe teritoriul Poloniei, în perioada 2002-2003 şi că Varşovia trage de timp în privinţa anchetei sale asupra unei presupuse cooperări cu Washingtonul în acest sens. ”În esenţă, plângerea vizează o durată excesivă a investigaţiei poloneze şi lipsa speranţei că aceasta va fi finalizată”, a declarat Bartlomiej Jankowski, un avocat al lui Zubaydah, subliniind că plângerea preliminară a fost înaintată pe 28 ianuarie. Investigaţia poloneză asupra unei presupuse existenţe a unei închisori CIA în nordul ţării, destinată anchetării unor suspecţi de terorism, a fost lansată cu cinci ani în urmă, însă termenele au fost amânate în mod repetat. Procurorul Waldemar Tyl a declarat în februarie că se doreşte finalizarea investigaţiei anul acesta.

Leszek Miller, premier al Poloniei în perioada în care presupusa operaţiune CIA a avut loc, a dezminţit în mod repetat că a existat un asemenea ”black site” CIA pe teritoriul polonez. Însă, în octombrie 2011, Comisarul CoE pentru Drepturile Omului, Thomas Hammarberg, a declarat că ”este clar că Polonia a găzduit închisori secrete CIA în perioada decembrie 2002 - septembrie 2003. Ştim cine a fost deţinut acolo şi ce metode de interogare au fost utilizate. Ele pot fi descrise drept o aplicare a torturii”. Se presupune că această închisoare a fost găzduită la baza militară Stare Kiejkuty din nord-estul Poloniei. Ministrul polonez al Justiţiei, Jaroslaw Gowin, a declarat luna trecută că a fost ”tulburat” de decizia CEDO de a declasifica documente legate de acest subiect, adăugând că ”acest lucru reprezintă o ameninţare la adresa securităţii Poloniei”. Un număr de 54 de ţări, între care şi România, au ajutat la facilitarea programului CIA de detenţie, extrădare extraordinară şi interogare în anii de după atentatele teroriste de la 11 septembrie, potrivit unui raport Open Society Justice Initiative privind drepturile omului, publicat la începutul lui februarie.

Abu Zubaydah a obţinut statutul de victimă în cadrul investigaţiei poloneze, la fel ca şi Abd al-Rahim al-Nashiri, de asemenea cetăţean saudit, al cărui caz a fost deja acceptat de Curtea de la Strasbourg. Amândoi sunt deţinuţi în prezent în închisoarea militară americană de la Guantanamo, ca suspecţi de terorism.

Taguri articol


12