Plângerea unei românce ar putea schimba legea în Germania

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Plângerea unei românce ar putea schimba legea în Germania

Externe 11 Ianuarie 2014 / 00:00 957 accesări

Comisia Europeană (CE) a avertizat Germania că trebuie să acorde şomaj europenilor care nu şi-au găsit un loc de muncă, a titrat „Süddeutsche Zeitung”, care a obţinut un document transmis Curţii Europene de Justiţie. Juriştii Executivului european susţin, în poziţia transmisă Curţii Europene de Justiţie (CJUE), că excluderea europenilor de la ajutoarele sociale nu este conformă cu dreptul comunitar. Dacă CJUE va fi de acord cu poziţia CE, europenii vor avea în viitor mai multe şanse pentru a obţine ajutor de şomaj în Germania, chiar şi în cazul în care nu îşi caută un loc de muncă.

Poziţia Comisiei a fost transmisă în cazul unei românce de 24 de ani şi al fiului său. Cei doi trăiesc din 2010 în Germania. Tânăra a locuit la sora ei în Leipzig, unde a studiat timp de trei ani. Femeia a primit alocaţie pentru copil şi un spor de întreţinere, dar în momentul în care a solicitat ajutor de şomaj (Hartz-IV), a fost refuzată. Românca a dat statul german în judecată, dar Tribunalul social din Leipzig a decis, în iulie 2013, să solicite clarificări de la CJUE. În prezent, statul german nu acordă ajutor de şomaj imigranţilor care vin în Germania în alte scopuri decât cel al căutării unui loc de muncă. Comisia cere, însă, autorităţilor de la Berlin să acorde tratament egal tututor cetăţenilor din statele membre UE. Pe de altă parte, politicieni de dreapta au declarat că trebuie restrâns dreptul europenilor la ajutoare sociale. De exemplu, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, Elmar Brok (CDU), a declarat, recent, că imigranţii care vin în Germania doar pentru ajutoare ar trebui trimişi rapid în ţările de origine.

Comisia Europeană dă însă semnalul că propaganda populistă cu privire la imigranţi trebuie să înceteze. Vicepreşedintele Comisiei Europene, Viviane Reding, a condamnat „miturile populiste” răspândite despre imigranţi în Marea Britanie, afirmând că nu este adevărat că ar exista „o invazie a străinilor care ar fura locuri de muncă şi ar profita de ajutoarele sociale”. Viviane Reding a afirmat, într-un webchat pe subiectul cetăţeniei europene, că miniştrii britanici par să alimenteze temerile privind imigranţii din UE pentru a distrage atenţia alegătorilor de la adevăratele probleme cu care se confruntă Marea Britanie. Potrivit acesteia, „pur şi simplu nu este adevărat că ar exista o invazie a străinilor”. Viviane Reding şi-a exprimat îngrijorarea şi frustrarea privind faptul că „acţiunile şi discursurile populiste” ale liderilor politici pentru obţinerea de voturi „distrug viitorul britanicilor”.



12