Planta aromată care face minuni când suntem răciți!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Planta aromată care face minuni când suntem răciți!

Sănătate 12 Noiembrie 2014 / 00:00 806 accesări

Mulți dintre noi, atunci când suntem răciți ori gripați, nu alergăm de la bun început către medicamente pentru a ne trata, ci ne gândim la un tratament naturist. Și cum sunt din belșug, avem de unde alege. Hreanul este un exemplu în acest sens. Este o plantă aromată, aflată la hotarul dintre sălbatic și domestic, cu o istorie de peste 3.000 de ani, folosită ca remediu natural încă din preistorie, și este recomandat de medicina populară românească în peste o sută de afecțiuni, majoritatea de natură infecțioasă și specifice iernii. Rădăcina nu are un miros puternic, însă dată pe răzătoare devine iute, parfumată și lacrimogenă. Nasul se desfundă în scurt timp, elimină secrețiile, curățând astfel căile respiratorii. Această terapie, cu efecte imediate, ajută și la curățarea glandei oculare. Un pic mai tare ca ceapa, hreanul face lăcrimarea inevitabilă. El este un inamic natural al conjunctivitei. Hreanul ras, în combinație cu miere, luat dimineața înainte de masă, este foarte bun pentru tuse. Hreanul, având calitatea de a descongestiona aparatul respirator, este recomandat și în tratamentul astmului. Specialiștii recomandă hreanul în tratamentul bronșitei cronice și în afecțiuni ale căilor respiratorii, cum ar fi cele pulmonare. Ca și usturoiul, este un foarte bun antibiotic, tratând infecțiile respiratorii. Pentru a scăpa de necazurile create de sinuzită, se folosesc cataplasme cu hrean pe zona frunții.

Rădăcina este partea cea mai valoroasă a hreanului, nu numai din punct de vedere gastronomic, ci și medicinal. Este foarte bogată în vitamina C și B, dar și în minerale, fier, potasiu, calciu, magneziu. Hreanul conține de 2 ori mai multă vitamină C decât lămâia. Cercetările au arătat că el conține substanțe antibiotice naturale. Este un foarte bun afrodisiac, conținând câteva substanțe care echilibrează hormonii. Hreanul are calități diuretice, digestive, antibiotice, antiseptice, vermifuge, expectorante, tonice, hipotensive, stomahice. Se poate folosi în stare crudă, proaspăt, ras, pentru a da gust mâncărurilor, fiind apreciat pentru aroma specială și pentru gustul picant, dar și sub formă de tinctură, energizant, sirop sau vin tonic, ca medicament natural. Cercetări recente au scos la iveală că iuțeala conținută de rădăcina de hrean are și proprietăți citostatice foarte puternice, glucozinolații fiind eficienți în multe forme de cancer, precum cel de piele, plămâni, de colon sau de stomac. Un studiu recent făcut la Universitatea Illinois, Statele Unite, arată că administrarea zilnică de hrean crește rezistența organismului uman la boala canceroasă, atât în ce privește prevenirea îmbolnăvirii, cât și la tratamentul bolii deja instalate.

CONTRAINDICAȚII Hreanul este contraindicat în caz de: gastrită, ulcer gastric, enterită acută, nefrită acută, macrolitiază urinară, hemoragii interne, hemoroizi, hipercorticism. Se recomandă evitarea administrării de hrean în timpul fluxului menstrual. Substanțele din hrean pot interacționa negativ cu antiinflamatoarele analgezice de sinteză, precum și cu corticoizii sintetici. Principiile din hrean sunt incompatibile cu unele substanțe din medicamente sau suplimente, ca: bicarbonați și carbonați, nitrat de argint, biclorură de mercur (J. Valnet). Hreanul nu se administrează copiilor mai mici de 4 ani. Este contraindicat și în perioada alăptării, deoarece unele principii ajung în lapte. Pacienții care au suferit de infarct este bine să nu consume hrean. Supradozajul poate determina iritații renale, diaree, hemoragii digestive, scăderea bruscă a tensiunii arteriale, diaree.



12