Planul de austeritate a primit în Parlamentul elen 155 de voturi pentru şi 138 împotrivă. Pentru aprobare erau necesare minim 151 de voturi. Planul de austeritate va avea o durată de cinci ani şi prevede economii de 28,4 miliarde de euro şi privatizări masive, ce urmează să aducă la bugetul statului 50 de miliarde de euro până în 2015. Proiectul este contestat, însă, de sindicate, care au lansat marţi o grevă de 48 de ore. Rata şomajului a ajuns în Grecia la peste 16%.
Până în ultimul moment, rezultatul votului a fost incert, în condiţiile în care premierul Giorgios Papandreou se confruntă cu opoziţie inclusiv în formaţiunea sa, PASOK. Formaţiunea are o majoritate precară în legislativ, cu 155 de mandate din totalul de 300. Premierul elen l-a exclus din partidul PASOK pe deputatul care a votat împotriva măsurilor de austeritate. Totodată, cel puţin un deputat al opoziţiei a votat în favoarea planului. În cazul în care Guvernul nu reuşea să obţină un vot favorabil în Parlament, UE şi FMI urmau să blocheze ultima tranşă din împrumutul promis, iar Grecia risca, pur şi simplu, să rămână fără bani în câteva săptămâni. Pentru a-i mobiliza pe parlamentarii eleni, preşedintele UE Herman Van Rompuy le-a cerut să îşi asume responsabilităţile. Acesta a recunoscut că programul de austeritate este dur, dar „Europa este aici pentru a ajuta, pentru ca ţara să aibă timp să ajungă din nou la echilibru şi să pornească iar pe calea creşterii economice”. La rândul său, preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso sublinia că nu există un plan B.
În urma aprobării planului de austeritate, UE a răsuflat uşurată. Liderii europeni s-au întrecut în a saluta măsurile. Totodată, UE şi FMI vor debloca ultimele 12 miliarde de dolari din împrumutul de salvare de 110 miliarde alocat Greciei. Oficialii europeni ar urma să finalizeze şi detaliile unui al doilea pachet de salvare, evaluat la circa 120 de miliarde de euro, ce vizează să ajute Grecia să îşi plătească datoriile până la sfârşitul lui 2014.
Un sondaj arată că până la 80% dintre greci se opun măsurilor de austeritate, ceea ce se vede în amplele proteste care se înregistează zilnic în toată ţara. La Atena, ieri, până la votul din Parlament, manifestanţii au încercat să blocheze drumurile ce duc spre Legislativ, în timp ce poliţia a folosit gaze lacrimogene. Confruntările ar fi provocat spitalizarea a 34 de persoane, între care 19 poliţişti, în timp ce forţele de poliţie au procedat la trei arestări. Un hotel de lux aflat în piaţa Syntagma, unde se înregistrează ciocniri încă de marţi noapte, a fost evacuat ieri după-amiază. Toţi oaspeţii au fost duşi în locuri sigure, în alte hoteluri, pentru că aceştia nu mai suportau gazele lacrimogene. Cel puţin 46 de persoane au fost rănite, marţi, în capitala elenă, dintre care 37 de poliţişti, după ce protestele au degenerat.