Planuri israeliene secrete pentru un atac nuclear în Iran?!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Planuri israeliene secrete pentru un atac nuclear în Iran?!

Externe 08 Ianuarie 2007 / 00:00 638 accesări

Israelul a elaborat planuri secrete pentru distrugerea uzinelor iraniene de îmbogăţire a uraniului, prin atacuri cu arme nucleare tactice, au afirmat surse militare israeliene, citate de "Sunday Times". Două unităţi ale aviaţiei israeliene se antrenează pentru atacarea unei uzine iraniene cu aşa-numite "bombe antibuncăr". Atacul israelian ar fi primul cu arme nucleare lansat după 1945, cînd Statele Unite au folosit bombe atomice la Hiroshima şi Nagasaki; armele pe care se pregăteşte să le folosească armata israeliană au o putere echivalentă cu 1/15 din cea a bombei de la Hiroshima. Ţinta planului israelian este uzina iraniană de la Natanz, asupra căreia ar urma să fie folosite bombe convenţionale ghidate laser, urmate de proiectile nucleare, care ar exploda în subteran, pentru a reduce riscul de contaminare radioactivă. "Imediat ce primim acordul, va avea loc o misiune, un atac, iar proiectul nuclear iranian va fi distrus", a declarat una dintre sursele citate de "Sunday Times".

Elaborarea planurilor a fost determinată parţial de evaluarea realizată de serviciile israeliene de informaţii, conform căreia Iranul este pe punctul de a produce suficient uraniu îmbogăţit pentru a fabrica arme nucleare în termen de doi ani. Comandanţii armatei israeliene consideră că atacurile convenţionale nu mai sînt suficiente pentru a distruge uzinele de îmbogăţire a uraniului, însă planurile de atac prevăd folosirea armelor nucleare numai în cazul în care un atac convenţional este exclus, iar Statele Unite refuză să intervină, au declarat sursele citate de săptămînalul britanic.

Analiştii militari apreciază că dezvăluirea planurilor israeliene ar putea avea numai scopul de a intensifica presiunile asupra Teheranului în vederea stopării programului de îmbogăţire a uraniului, de a determina Statele Unite să ia măsuri sau de a pregăti opinia publică internaţională pentru un posibil atac. Surse apropiate de Departamentul american al Apărării au afirmat că este puţin probabil ca Statele Unite să aprobe folosirea de arme nucleare tactice, una dintre surse afirmînd că este posibil ca Israelul să ceară aprobarea "după producerea evenimentului", aşa cum s-a întîmplat şi în cazul atacurilor aeriene din 1981 asupra reactorului nuclear irakian de la Osirak. În replică, Iranul a avertizat, duminică, Israelul asupra riscurilor unui atac militar, afirmînd că acesta nu va rămîne fără răspuns. Purtătorul de cuvînt al Ministerului iranian de Externe, Mohammad Ali Hosseini, este de părere că "declaraţiile făcute de israelieni, care vin după ce premierul Ehud Olmert a recunoscut că Israelul deţine arme atomice, nu fac decît să convingă opinia mondială că regimul sionist este principala ameninţare pentru lume şi regiune". Duminică, un înalt oficial israelian a calificat drept "absurde" informaţiile publicate de "Sunday Times" privind existenţa unui plan israelian de atac cu arme nucleare asupra instalaţiilor iraniene de îmbogăţire a uraniului.



12