Planurile lui Saligny şi clişee pe sticlă unicat, în colecţiile MINAC

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Inedit Aşteaptă să fie redate publicului

Planurile lui Saligny şi clişee pe sticlă unicat, în colecţiile MINAC

Cultură 29 Ianuarie 2013 / 00:00 530 accesări

Cu o vechime de aproximativ un secol, impunătoarea clădire a Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa (MINAC) este depozitara unor piese arheologice de o extraordinară valoare, multe dintre ele fiind unicat. Dincolo de piesele de referinţă, expuse în sălile muzeului, vestigii ceramice, statuare, epigrafice, numismatice - şi nu numai - care atestă locul anticului Tomis în istoria ţării şi care se află la dispoziţia vizitatorilor veniţi din toată lumea, la malul mării, depozitele instituţiei adăpostesc şi alte colecţii inedite, ascunse, deocamdată, de privirile publicului. Motivele sunt obiective: pentru a intra în circuitul expoziţional, iar iubitorii de istorie să aibă acces la ele şi, implicit, la cunoaşterea unor fragmente de referinţă din istoria Dobrogei, aceste piese necesită restaurare.

NECESITĂ RESTAURARE Probabil că nu foarte mulţi sunt cei care ştiu că în depozitele MINAC se află o valoroasă colecţie cuprinzând peste 440 de clişee pe sticlă. Piesele sunt unicate, din colecţia foto C. Nicolau a muzeului, fiind realizate, potrivit muzeografului dr. Lavinia Gheorghe, cu prilejul manifestărilor dedicate împlinirii a 50 de ani de la revenirea Dobrogei la ţară, în 1928. Atunci s-au organizat, la Constanţa, serbări, expoziţii, a fost lansat „Albumul Dobrogei”, în două volume, lucrare unicat deţinută, de asemenea, de MINAC şi volumul „Dobrogea - 50 de ani de viaţă românească”. „Momentul 1928” a fost marcat şi prin realizarea unei serii de clişee pe sticlă, imaginile fiind reprezentative pentru întreaga Dobroge: biserici, case, şcoli, figuri de etnici.

Toate aceste piese extrem de valoroase pentru istoria ţinutului dintre Dunăre şi mare, din colecţia de istorie modernă-contemporană a muzeului, nu vor putea fi admirate de vizitatorii instituţiei muzeale decât după ce acestea vor trece printr-un proces de restaurare, fotografiere, dispunere pe suport digital. Din păcate, momentul în care se va întâmpla acest lucru rămâne incert.

„Trebuie să ne salvăm istoria! Suntem datori să salvăm şi să oferim publicului documente ale istoriei Dobrogei. Imaginile de pe negativele pe sticlă sunt unicate şi prezintă întreaga Dobroge, inclusiv zona rurală şi vin în completarea „Albumului Dobrogei”, în două volume, care a fost lansat atunci (n. r. 1928) şi pe care muzeul nostru le deţine. Sunt albume cu imagini din localităţi, unicate, la care se adaugă şi cel intitulat Dobrogea - 50 de ani de viaţă românească”, a precizat muzeograful MINAC, dr. Lavinia Gheorghe.

PLANURILE LUI SALIGNY, DONATE MUZEULUI Tot din fondul vechi al muzeului şi care, de asemenea, nu pot fi expuse publicului din aceleaşi motive, fac parte şi câteva zeci de planuri originale, cu semnătură, ale inginerului constructor Anghel Saligny. „Sunt planurile din perioada 1906-1907, ale lui Saligny, inginerul care a construit Podul de la Cernavodă şi Portul Constanţa, un geniu al tehnicii româneşti în care Carol I a avut o foarte mare încredere şi care n-a dezamăgit. Planurile trebuie scanate, restaurate, nu pot fi expuse publicului, deocamdată. Sunt foarte importante pentru noi, pentru Dobrogea”, a menţionat dr. Lavinia Gheorghe.

Planurile sunt realizate pe hârtie de calc şi au intrat în colecţiile muzeului printr-un act de donaţie, în anul 1982.

Taguri articol


12