Fostul secretar de Stat american, Madeleine Albright, a spus că planurile SUA de a desfăşura interceptori de rachete în România sunt motivate de îngrijorările Washingtonului în legătură cu situaţia din Iran şi dosarul nuclear iranian. Ea şi-a exprimat speranţa, la Institutul din Moscova pentru Relaţii externe, că Rusia se va alătura eforturilor SUA în această sferă. Vorbind despre relaţiile ruso-americane, ea a spus că interesele celor două ţări nu sunt identice, dar există probleme în care soluţia necesită cooperare, cum ar fi cea a terorismului nuclear. Albright a mai declarat că NATO nu ar ataca niciodată Rusia şi că ambele părţi trebuie să colaboreze. NATO s-a declarat extrem de surprins de faptul că noua doctrină militară a Rusiei consideră Alianţa drept principala ameninţare la adresa securităţii Rusiei.
SUA şi Rusia au convenit ca noul tratat pentru controlul armamentului să menţioneze o legătură între armele nucleare ofensive şi sistemul de apărare antirachetă, a declarat, joi, ambasadorul american la Moscova. Declaraţia postată de John Beyrle pe blogul său ar putea semnala un progres în discuţiile SUA-Rusia pe tema unui acord care să urmeze START. Barack Obama şi Dmitri Medvedev au făcut o legătură între cele două chestiuni într-o declaraţie în iulie, dar Washingtonul a rezistat dorinţei Rusiei privitoare la o legătură explicită între ele în noul acord. Moscova şi Washingtonul sperau că vor reuşi să semneze noul tratat până la sfârşitul lui decembrie, dar discuţiile au mers lent. Întârzierea a fost aparent provocată de suspiciunile Rusiei pe tema planului american al scutului antirachetă în Europa. Declaraţia ambasadorului american arată că poziţia SUA s-a modificat. Declaraţia ambasadorului pare să reflecte o tentativă a SUA de a elimina suspiciunile Rusiei pe tema scutului, după ce marţi, un responsabil militar rus de rang înalt a spus că aceste planuri constituie o ameninţare la adresa securităţii Rusiei şi afectează progresele în încheierea noului acord privitor la armament.
Şi Cehia poartă negocieri cu administraţia americană pentru a găzdui un centru de comandă al noului scut antirachetă, după ce Barack Obama a renunţat la a mai instala o bază radar în fosta ţară comunistă, a declarat un expert în apărare cu legături la Washington. Premierul Jan Fischer urmează să meargă la Washington la întoarcerea de la ceremoniile de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Vancouver. Noul plan de scut antirachetă al administraţiei Obama a început să prindă contur recent, după ce preşedintele Traian Băsescu a anunţat că România va găzdui interceptori. Noul proiect include radare amplasate în Marea Mediterană, pentru a monitoriza eventuale tiruri lansate de Iran şi rachete cu rază scurtă de acţiune ce vor fi desfăşurate în România.