Terapia de înlocuire treptată a nicotinei este mai folositoare celor care vor să se lase de fumat decît s-a crezut iniţial. Pînă acum, experţii îi sfătuiau pe fumători să renunţe la fumat brusc, dar un studiu britanic susţine că această metodă este ineficientă. Aceştia propun ca fumatul să fie luat în consideraţie nu ca un viciu, ci ca o dependenţă periculoasă. Şi, cum atunci cînd vine vorba, de exemplu, de abuzul de alcool sau consumul de droguri, pacienţilor li se oferă ajutor prin diminuarea progresivă a substanţelor nocive, aceeaşi metodă trebuie urmată şi în cazul celor care vor să renunţe la fumat.
Simpla decizie de reducere a cantităţii de nicotină inhalată asigură succesul demersului de a renunţa la fumat. Tratamentul adecvat necesită timp, dar are rezultate sigure şi cei care au urmat terapia de înlocuire treptată a nicotinei nici nu au mai fost tentaţi să se reapuce de fumat. Fumatul este una dintre cele mai nocive apucături, care creşte simţitor riscul de moarte prematură. De exemplu, în Marea Britanie, sistemul de asigurări medicale cheltuie anual între 1,4 şi 1,7 miliarde de lire sterline pentru tratarea unor afecţiuni asociate cu fumatul. Jumătate dintre fumătorii britanici încearcă în fiecare an să renunţe la tutun, dar numai 2 pînă la 3% reuşesc. Potrivit unei statistici americane, un fumător încearcă în medie să se lase de fumat de şase pînă la 11 ori pînă reuşeşte să renunţe complet. Studiul cercetătorilor britanici a fost efectuat pe 3.000 de fumători. 6,75% dintre persoanele care au decis să urmeze terapia de înlocuire a cantităţii de nicotină a reuşit să renunţe la acest viciu în şase luni, fără să mai simtă nevoia să fumeze, chiar dacă erau expuşi la fumul de ţigară. Procentul acestora este aproape dublu faţă de cei care au urmat un tratament placebo. Statisticile arată că cei care rezistă şase luni fără să mai fumeze deloc nu vor mai fi tentaţi niciodată de ţigară.
Pînă la acest studiu, unii medici chiar îi sfătuiau pe pacienţi să nu fumeze şi să folosească plasturi de înlocuire a nicotinei în acelaşi timp. Noua concluzie a specialiştilor britanici susţine că această metodă nu produce probleme de sănătate şi chiar se dovedeşte eficientă pentru renunţarea la fumat.