Plata impozitelor în rate, metodă de a reduce numărul datornicilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Stimularea contribuabililor cu venituri mici

Plata impozitelor în rate, metodă de a reduce numărul datornicilor

Administrație 14 Octombrie 2014 / 00:00 668 accesări

ALTERNATIVĂ Într-o perioadă în care fondurile administrațiilor publice locale sunt insuficiente pentru nevoile comunităților, iar locuitorii nu-și permit să-și plătească taxele și impozitele, autoritățile găsesc soluţii alternative prin care să-și recupereze banii de la datornici. De multe ori, din cauza veniturilor mici, mulți cetățeni, în special din mediul rural, nu-și permit să achite integral dările la bugetul local, iar procedurile oficiale de recuperare a datoriilor sunt descurajante. Așa că administrațiile locale ajung să accepte ca taxele și impozitele să fie achitate în rate, astfel încât numărul debitorilor să fie redus.

SOLUȚIE PENTRU CEI DEFAVORIZAȚI Una dintre comunele constănțene în care se acceptă plata în rate a taxelor și impozitelor este Aliman, unde autoritățile publice locale au adoptat această metodă pentru că sunt mulți locuitori cu venituri reduse, care nu pot plăti dările într-o singură tranșă. „Dacă un om are de plătit 500 de lei pe an, dar el câștigă doar 300 de lei pe lună, nu pot să-i spun să-și plătească toți banii pe loc. Dar dacă locuitorii achită, de exemplu, câte 50 de lei pe lună, vom colecta toate taxele în timp util”, a spus primarul comunei Aliman, Gheorghe Topalu. O altă comună în care se acceptă plata în rate a taxelor și impozitelor este Independența. Autoritățile locale au apelat la această metodă după ce au constatat că nu mai pot folosi alte modalități de colectare a taxelor locale. „Nu mai putem să-i angajăm pe datornici pentru lucrările de gospodărire, așa că le permitem să-și plătească impozitele în rate. Dacă omul câștigă mai puțin decât trebuie să plătească, nu putem să-l forțăm să achite toți banii o dată”, a explicat primarul Cristea Gâscan. Mai mult, în ultima ședință a Consiliului Local Independența s-a hotărât ca datornicii să fie scutiți de penalități, dacă ele depășesc valoarea taxelor restante.

CONVENȚIE CU POȘTA Și în comuna Horia se aplică aceeași modalitate, însă într-un mod puțin diferit. Mai exact, administrația a încheiat o convenție cu Poșta Română, prin care factorii poștali sunt împuterniciți să încaseze o parte din taxele locale. „Poștașii au liste cu cei care au datorii la Primărie. În momentul în care le aduc pensiile sau alocațiile, le propun oamenilor să dea o parte pentru taxele restante. De obicei, localnicii acceptă”, a spus primarul comunei Horia, Gigel Sava.



12