Chiar dacă sectorul agricol românesc a primit o infuzie de cîteva miliarde de euro imediat după aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană, acesta rămîne un domeniu problematic al economiei naţionale. După ce, în toamna lui 2007, România a trecut prin furcile caudine ale unei eventuale clauze de salvgardare în sectorul agricol, fermierii români pot pierde acum orice finanţare prin programul SAPARD. Vinovată de această situaţie este Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), cea care gestionează fondurile SAPARD, care nu a reuşit să convingă Comisia Europeană despre eficienţa autorizării subvenţiilor comunitare Rezultatul? România a sistat plăţile cel puţin pînă în septembrie, timp în care autorităţile de la Bucureşti trebuie să înainteze CE un plan de acţiune îmbunătăţit.
Comisia Europeană (CE) a cerut României sistarea plăţilor în cadrul programului SAPARD pentru 2008, după ce oficialii de la Bruxelles au constatat nereguli la autorizarea subvenţiilor. Secretarul de stat în Ministerul Economiei şi Finanţelor, Alice Bîtu, a declarat că plăţile către beneficiarii programului au fost oprite temporar pînă la remedierea unor deficienţe tehnice semnalate în raportul de audit al CE. \"Este vorba de numai cîteva săptămîni şi nu se poate vorbi de o cuantificare a unor sume. Toate plăţile vor fi reluate după ce vor fi îmbunătăţite procedurile tehnice semnalate de Comisia Europeană\", a declarat Bîtu. Aceasta a mai afirmat că, la auditul din luna iunie, reprezentanţii CE au reclamat mai multe deficienţe la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), cea care gestionează fondurile SAPARD. Pe de altă parte, reprezentanţii APDRP susţin că în acest moment se fac reverificări ale cererilor de plată din cadrul programului SAPARD, astfel încît, pînă la 1 septembrie, vor înainta Comisiei un plan de acţiune îmbunătăţit. Directorul general al APDRP, Laszlo Klarik, a declarat, la începutul lunii august, că reprezentanţi CE au recomandat înăsprirea verificărilor realizate de agenţie înainte de a acorda bani beneficiarilor SAPARD, prin măsuri cum ar fi introducerea de noi controale şi a unui sistem de urmărire a facturilor. Asistentul purtătorului de cuvînt al Direcţiei Generale pentru Agricultură din cadrul CE (DGAGRI), Johan Reyniers, a declarat că executivul UE a informat România, pe 9 iulie, de oprirea temporară a decontării cheltuielilor pentru SAPARD. \"Reluarea decontării va fi luată în considerare după implementarea unui plan de acţiune adecvat, care trebuie confirmată şi de o autoritate independentă de audit. Scrisoarea a fost transmisă după ce un audit al Comisiei a relevat deficienţe semnificative atît în ceea ce priveşte conformitatea cu criteriile de acreditare, cît şi aspectele de conformitate\", a afirmat Reyniers. Beneficiarii de fonduri SAPARD depun cereri de plată pe măsură ce finalizează lucrările la proiectele de investiţii aprobate, iar sumele sînt distribuite din fonduri de la buget şi rambursate ulterior de Comisie. România ar trebui să termine de cheltuit fondurile SAPARD la finele acestui an, dar a cerut CE o prelungire, pînă la finele lui 2009, pentru absorbţia fondurilor. Prin programul SAPARD au fost aprobate şi contractate 4.713 proiecte, în valoare totală de 1,49 miliarde de euro.
Subvenţiile, verificate \"la sînge\" de APIA
Direcţia Control şi Antifraudă a APDRP va verifica de acum înainte toate proiectele SAPARD finalizate. \"Agenţia stabileşte anual, pe baza unei analize de risc, un eşantion de 5% din proiectele finalizate, care vor fi verificate “ex-post”, cel puţin o dată în următorii cinci ani de la finalizarea proiectului, pentru a vedea dacă respectă în continuare condiţiile de eligibilitate, aşa cum este obligaţia, ca beneficiarul să continue să îndeplinească aceste condiţii o anumită perioadă. În urma auditului, pentru a elimina orice risc, am stabilit că este mai bine ca toate proiectele să fie supuse acestei verificări\", a declarat directorul general al APDRP, Laszlo Klarik. El a precizat că această măsură nu va fi aplicată retroactiv, ci doar pentru proiectele finalizate de acum încolo. Totodată, personalul Direcţiei Control şi Antifraudă al agenţiei va fi suplimentat. Aceasta este una dintre măsurile luate de instituţie în urma auditului CE din luna iunie. Responsabilii europeni au semnalat deficienţe şi au oprit temporar decontarea cheltuielilor, pînă la remedierea problemelor. În acelaşi timp, autorităţile române au oprit plăţile către benficiari, ca urmare a deciziei Comisiei de a stopa rambursarea.