Plătim din buzunar greşelile Justiţiei: victimele Revoluţiei, despăgubite la CEDO

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Poveste fără sfârşit

Plătim din buzunar greşelile Justiţiei: victimele Revoluţiei, despăgubite la CEDO

Justiție 12 Aprilie 2016 / 17:50 594 accesări

S-ar părea că fluxul banilor care intră în buzunarele românilor nedreptăţiţi de Justiţia din țară este fără sfârşit. Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a emis, marţi, o nouă decizie în cazul victimelor Revoluţiei din decembrie 1989, prin care Statul român trebuie să plătească 15.000 de euro despăgubiri pentru 45 de familii ale celor care şi-au pierdut vieţile în Revoluţie. În urma deciziei emise marţi de CEDO, Statul român se face vinovat de încălcarea procedurală a Articolului 2 din Convenţia pentru Drepturile Omului.

Decizia a fost adoptată cu şase voturi în favoarea acesteia şi unul împotrivă. În urma deciziei, Statul român este obligat la plata a 15.000 de euro pentru fiecare din cele 45 de familii care au depus plângere "într-un interval de trei luni de la data la care verdictul devine final în concordanţă cu Articolul 2 al Convenţiei pentru Drepturile Omului", la care se adaugă şi taxele de judecată. Pe 23 februarie, Europeană a Drepturilor Omului a dat câştig de cauză pentru 17 români, rude ale celor care au murit în Revoluţia din decembrie 1989.

Potrivit deciziei date de CEDO, fiecare dintre cei 17 români care au făcut plângere împotriva Statului român în dosarul Revoluţiei va primi câte 15.000 de euro plus taxele de judecată. Reprezentanţii Asociaţiei "21 Decembrie 1989" spuneau atunci că încă 200 de plângeri privind Revoluţia îşi aşteptau rezolvarea la CEDO.

Preşedintele Asociaţiei “21 Decembrie 1989" Teodor Mărieş, a declarat, marţi, că decizia CEDO privind despăgubirile pentru familiile victimelor Revoluţiei este "prima de acest tip" deoarece ea vizează doar "eroii martiri". "Mă bucur că întreaga decizie privește doar eroii martiri, e prima de acest tip, asta e curată pentru eroi. Mereu zic că nu mai avem cum să facem o decizie în premieră, sper ca acest lucru să pună pe gânduri autorităţile din România", a declarat Teodor Mărieş, marţi, într-o conferinţă de presă.

Totodată, acesta susţine că nu poate să înţeleagă de ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) nu a dat luni o soluţie cu privire la redeschiderea dosarului Revoluţiei. "Aşa cum procurorul general a cerut deschiderea dosarului, aducând grave acuzații colegilor cu privire la clasarea dosarului, nu înţeleg cum, ieri, când am avut termen la ÎCCJ, nu s-a înghesuit nici de data aceasta să dea o soluție, s-a dat termen pe 25" , a mai spus Mărieş. "Când ai motiv o decizie a CEDO, tu de ce trebuie să mai aștepți? Azi avem o nouă decizie a Curții Europene, pentru 70 de cauze de urmaşi ai eroilor martiri, păcat că nu a fost prioritatea Statului român, pentru că ei au luptat", a declarat Teodor Mărieş.

Pe 6 aprilie, procurorul general interimar al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Bogdan Licu, a declarat într-o conferinţă de presă că a cerut "redeschiderea urmăririi penale în dosarul Revoluţiei" şi că urmează "să se facă cercetări pentru genocid".



12