Pleacă sau nu băncile din România?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Se sună retragerea

Pleacă sau nu băncile din România?

Eveniment 25 Noiembrie 2011 / 00:00 754 accesări

BANCA NAŢIONALĂ E LINIŞTITĂ Nu există risc pe termen scurt ca băncile străine să-şi reducă expunerea pe România, consideră viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR) Cristian Popa. „Mai degrabă, riscul va fi acela de creştere mult mai lentă a finanţărilor. Cred că băncile mamă vor face diferenţe între ţări în care au expuneri şi vor face diferenţe între afacerile din ţările respective. România, având fundamente economice corectate faţă de sfârşitul lui 2008, va beneficia de o menţinere a expunerilor”, a adăugat viceguvernatorul BNR. Popa se bazează pe faptul că o eventuală reducere a fluxurilor de la băncile-mamă către subsidiare ar afecta negativ rezultatele acestora.

MESAJUL VIENEI Între timp, preşedintele executiv al BCR, Dominic Bruynseels, a spus că, din perspectiva Erste, liniile de credit nu vor fi tăiate. Ba mai mult, dacă este nevoie de finanţare, fie sub formă de lichiditate sau capital, aceasta va fi asigurată. „Principala îngrijorare a acţionarilor este legată de creşterea lentă a economiei româneşti, care nu permite obţinerea unui randament bun al investiţiei”, a declarat Bruynseels. El a mai spus că expunerea Erste pe România va depăşi 8 miliarde euro, odată cu preluarea pachetului de acţiuni de la SIF-uri. Şi totuşi, autorităţile austriece le-au cerut bancherilor mari (Erste, Raiffeisen şi Unicredit Bank Austria) să-şi sporească rezervele de capital şi să-şi limiteze împrumuturile către Europa Centrală şi de Est (ECE) pentru a-şi minimiza pierderile şi a-şi păstra ratingul maxim de credit AAA.

FAIR-PLAY Prima care a urmat îndemnul este Raiffeisen Bank, instituţia anunţând ieri că s-ar putea retrage din câteva ţări dn ECE. Deşi nu au numit ţările, oficialii băncii au spus că decizia va afecta subsidiarele cu venituri mici şi potenţial scăzut de creştere. În România, grupul Raiffeisen a înregistrat un profit de 60 milioane euro, după primele trei trimestre, în scădere cu 29,1% faţă de perioada similară din 2010. În schimb, Unicredit Bank Austria nu îşi va neglija angajamentele din România, în ciuda anunţului Vienei, după cum au precizat ieri reprezentanţii băncii. Preşedintele Traian Băsescu a comentat situaţia, cerându-le băncilor străine să nu îşi diminueze fluxurile de capital către România, pentru că nu ar fi „fair-play”. „Nu este corect să facă acest lucru după ce au obţinut profituri uriaşe în ţara noastră şi sper că România nu va plăti lăcomia şi imprudenţa bancherilor”, a declarat ieri Băsescu, criticând şi lipsa de responsabilitate a băncilor, care, în urmă cu câţiva ani, dădeau credite cu buletinul. Este ironic faptul că tocmai preşedintele vorbeşte de fair-play.

Taguri articol


12