Pledoarie pentru modificarea Programului „Visa Waiver“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Pledoarie pentru modificarea Programului „Visa Waiver“

Externe 31 August 2013 / 00:00 245 accesări

Patru foşti ambasadori americani în România pledează, într-un articol publicat în pagina de opinii a „Washington Post”, pentru modificarea criteriilor de accedere în Programul „Visa Waiver“, care le-ar putea oferi mai multe şanse de aderare României, Poloniei, Croaţiei şi Bulgariei. Articolul este semnat de Jim Rosapepe, ambasador în România în administraţia Clinton, de J.D. Crouch şi Michael Guest, ambasadori în administraţia George W. Bush, şi Mark Gitenstein, ambasador în administraţia Obama. Cei patru foşti ambasadori militează pentru o revizuire a Programului „Visa Waiver“ (VWP), care le permite cetăţenilor din ţările incluse în program să călătorească fără viză în SUA, timp de 90 de zile. Programul este deschis pentru cetăţenii ai căror ţări au o rată de respingere a vizelor mai mică de 3%. „Acest criteriu învinovăţeşte toţi cetăţenii unei ţări, până la dovedirea contrariului, că ar vrea să încalce termenii vizelor. Procedând aşa, acest sistem descurajează turiştii de bună-credinţă, oamenii de afaceri şi studenţii”, afirmă ei.

Senatul a adoptat o măsură prin care ţările cu o rată de depăşire a duratei de şedere mai mică de 3% vor putea adera la VWP dacă au, în acelaşi timp, o rată de refuz de 10%. Schimbând criteriile în acest fel, măsura va încuraja ţările să coopereze pentru ca cetăţenii lor să respecte termenii duratei de sejur, pentru a nu-şi prejudicia participarea la program. Să descurajezi cetăţenii care respectă legea şi care provin din naţiuni pro-americane să călătorească în mod legal aglomerează inutil birourile consulare, care ar trebui să se concentreze pe terorişti şi infractori. De asemenea, această măsură costă SUA miliarde de dolari şi lasă ţara în dezavantaj, în special în faţa ţărilor europene, afirmă ambasadorii. Potrivit unui declaraţii din 2012 a US Travel Association, vizitatorii din ţările participante la program au cheltuit 61 de miliarde de dolari în SUA, în 2010, generând nouă miliarde de dolari venit din taxe şi susţinând 433.000 de locuri de muncă americane. Extinderea şi recentrarea programului vor determina mai mulţi călători să îşi viziteze familiile, să facă afaceri şi să cheltuiască bani.

Reformarea programului va ajuta, de asemenea, SUA să fie mai sigure. Ţările participante trebuie să îndeplinească anumite condiţii privind securitatea. Îmbunătăţirea securităţii, afirmă ei, este unul dintre motivele pentru care reforma are susţinători în ambele partide americane. Cei patru diplomaţi îşi explică sprijinul faţă de această reformă prin convingerea că actualele legi privind vizele restricţionează în mod nedrept vizitatorii pe care SUA ar trebui să îi primească. „Cu toţii am fost ambasadori în România. În această calitate, fiecare dintre noi s-a întâlnit cu numeroşi români care împărtăşesc valorile americane şi respectă această ţară pentru libertăţile pe care le reprezintă şi care sunt împiedicaţi să viziteze SUA, de obicei pentru că venitul lor este scăzut după standardele americane. Prezumţia că ei vor încerca să rămână ilegal aici - lăsând în spate confortul culturii, familiei şi prietenilor - a fost deseori greşită”, afirmă ambasadorii.

Taguri articol


12