Plenul CSM ia în discuţie proiectul de lege privind graţierea colectivă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Plenul CSM ia în discuţie proiectul de lege privind graţierea colectivă

Justiție 28 Februarie 2017 / 09:35 2012 accesări

Opinia Direcţiei Legislaţie din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) referitoare la proiectul de lege al PSD privind graţierea colectivă a unor pedepse, cererea de pensionare a fostului secretar de stat Constantin Sima şi demisia din magistratură a procurorului Mircea Negulescu sunt trei dintre punctele de pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a plenului CSM, informează News.ro. Şedinţa plenului CSM este programată să înceapă marţi dimineață, la ora 10.00, pe ordinea de zi figurând inclusiv punctul de vedere al Direcţiei legislaţie, documentare şi contencios referitor la proiectul de lege privind graţierea colectivă. Direcţia Legislaţie din cadrul CSM critică proiectul de lege al PSD privind graţierea colectivă a unor pedepse şi arată că proiectul de act normativ este insuficient explicat, iar o graţiere colectivă este de natură să "creeze un sentiment de insecuritate socială”. Pe 31 ianuarie 2017, fostul ministru al Justiţiei Florin Iordache a transmis CSM, spre avizare, un proiect de lege privind graţierea unor pedepse, motivând că penitenciarele din ţară sunt supraaglomerate. Direcţia Legislaţie din cadrul CSM arată că propunerea Ministerului Justiţiei de graţiere a pedepselor de până la cinci ani de închisoare este de natură să "creeze un sentiment de insecuritate socială”.

O altă critică a magistraţilor priveşte sintagma "persoane care sunt unic întreţinător de familie”. "Aceasta va genera serioase disfuncţionalităţi în aplicarea actului normativ, în lipsa indicării oricărui criteriu care să circumstanţieze clar sensul acesteia”, se arată în punctul de vedere elaborat de Direcţia Legislaţie a CSM. Nici graţierea pedepselor cu suspendare nu este înţeleasă de specialiştii din CSM. Astfel, "proiectul de lege nu cuprinde nicio dispoziţie referitoare la efectele graţierii asupra pedepselor a căror executare este suspendată condiţionat sau sub supraveghere”, potrivit sursei citate.

Pe ordinea de zi a plenului CSM se află şi cererea de pensionare a preşedintelui Asociaţiei Procurorilor din România, Constantin Sima, fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei în mandatul lui Florin Iordache. Potrivit legii, în cazul cererilor de pensionare ale magistraţilor, membrii plenului CSM "iau act” de solicitări, urmând ca hotărârea să fie transmisă preşedintelui ţării, pentru semnarea decretului de eliberare din funcţie.



12