Plenul Consiliului Superior al Magistraturii(CSM) a votat marţi, cu majoritate, memoriul magistraţilor pentru aplicarea OUG 20/2016 privind creşterile salariale în cazul tuturor magistraţilor, decizia având titlu de recomandare pentru ordonatorii de credite.
În cadrul ședinței de Plen ce a avut loc marți la sediul instituției, membrii CSM au luat în discuție memoriul semnat de mai multe asociații de judecători din țară, prin care se solicită aplicarea Ordonanței privind creșterile salariale pentru toți magistrații, atât procurori cât și judecători.
Membrii Consiliului au supus la vot și au decis, cu majoritate, ca recomandarea Plenului să fie pentru aplicarea nediscriminatorie. Decizia CSM este una consultativă și merge cu titlu de recomandare la ordonatorii de credite.
Prezent în cadrul ședinței de Plen, procurorul general al României, Augustin Lazăr a declarat, după vot, că se "bucură" că s-a ajuns la această decizie, dându-i "încredere" că la nivelul Ministerului Public s-a acționat în sensul legii când a fost aprobat un ordin prin care procurorii vor primi o majorare salarială de până la 18 procente, începând din septembrie.
Ordonatorii de credite din justiție vor avea o întâlnire, pe această temă, pe data de 29 august, pentru o discuție "formală", a declarat marți șeful CSM, Mircea Aron.
În cazul judecătorilor, Ministerul Justiţiei nu a emis un act pentru majorare conform textului OUG 20/2016. Asta a atras nemulţumirea a o parte dintre judecători. Aceştia au semnat un memorandum prin care cer aplicarea unitară a Ordonanţei care duce la creşterea salariilor, susţinând că au fost discriminaţi.
"În cazul salarizării discriminatorii, magistraţii i-au cerut Ministrului Justiţiei să aplice ordonanţa de urgenţă 20/2016, «care a fost emisă cu scopul declarat de a elimina urgent nivelurile diferite de salarizare pentru aceeaşi funcţie, în cadrul aceleiaşi instituţii»", se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX de Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) şi Asociaţia Magistraţilor din România (AMR).