Ploaie de premii pentru elevii constănţeni

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Concursul Naţional de Ştiinţă şi Inginerie „RoSEF 2013”

Ploaie de premii pentru elevii constănţeni

Eveniment 29 Iunie 2013 / 00:00 1225 accesări

Oriunde se duc în ţară să participe la competiţii şcolare, elevii constănţeni se întorc întotdeauna cu premii şi diplome. De exemplu, la cea de-a IV-a ediţie a Concursului Naţional de Ştiinţă şi Inginerie „RoSEF 2013”, de la Suceava, organizat de Societatea Ştiinţifică CYGNUS - centru UNESCO şi Palatul Copiilor Suceava, 12 elevi constănţeni, din totalul de 20 care au străbătut kilometri întregi, au fost răsplătiţi pentru că au avut proiecte şi lucrări care au impresionat juriul. Elevii constănţeni au fost în competiţie cu cei din judeţele Bacău, Bihor, Iaşi, Prahova, Suceava şi din Bucureşti.

PESTE 80 DE PARTICIPANŢI În total, peste 80 de elevi au participat la competiţie, pe două categorii de vârstă (12-15 ani şi 16-19 ani). Au fost prezentate 42 de lucrări la cele trei secţiuni ale concursului. Elevii constănţeni au obţinut numeroase premii, la diferite secţiuni şi categorii de vârstă. Astfel, la categoria 12-15 ani, elevii Paul-Florin Paraschiv şi Andrei-Alexandru Mîndra, din clasa a VII-a de la Liceul Teoretic „Carmen Sylva” din Eforie Sud, au primit premiul I la secţiunea „Ştiinţe aplicate”. La aceeaşi categorie de vârstă a mai fost obţinut premiul II la secţiunea „Tehnologia Informaţiei” de către Andrew Nedea, din clasa a IX-a de la Liceul Teoretic „Ovidius” Constanţa. Un al doilea premiu II s-a acordat şi la secţiunea „Ştiinţe aplicate” lui Vlad Ianculescu, Andrei Rădoi, Răzvan Dima, Andi Ichim, toţi în clasa a VII-a, de la Liceul Teoretic „Ovidius” Constanţa. La categoria 16-19 ani, la secţiunea „Ştiinţe aplicate”, premiul al II-lea a revenit elevului Alexandru-Cristian Bârlădeanu, din clasa a XI-a de la Liceul Tehnologic de Electrotehnică şi Telecomunicaţii Constanţa. De asemenea, premiul al II-lea a fost acordat elevei Georgiana-Silvia Popa, din clasa a X-a de la Liceul Teoretic „Ovidius” Constanţa, dar şi elevilor Andrei Halus, Andrei Avram, Florin Gârbă din clasa a X-a, tot de la Liceul Tehnologic de Electrotehnică şi Telecomunicaţii Constanţa. Concursul a reprezentat etapa de selecţie naţională a echipajelor care vor participa, în mai 2014, la Concursul „INTEL ISEF”, ce se va desfăşura în Statele Unite ale Americii. Inspectorul şcolar de specialitate pentru fizică din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa, prof. Mădălina Ivănescu, spune că elevul Andrew Nedea, de la Liceul „Ovidius”, ar avea cele mai multe şanse să reprezinte oraşul nostru în SUA datorită proiectului amplu pe care l-a prezentat în cadrul concursului naţional.

Elevul Andrew Nedea, „un creator de ştiinţă artificială”

Unul dintre coordonatorii elevilor participanţi la concursul naţional este profesorul de fizică Sorina Leu. Ea l-a îndrumat pe Andrew Nedea, elev în clasa a IX-a, să participe la competiţia şcolară. Profesorul de fizică a mărturisit că Andrew este un mic geniu care şi-a descoperit pasiunea pentru electronică şi mecatronică (disciplină tehnică aflată la interferenţa dintre electronică, mecanică şi informatică - n.r.) prin clasa a VI-a. „Andrew este un creator de ştiinţă artificială. Nu o spun doar eu, dar şi profesori universitari care l-au evaluat pe copil. La concurs a participat cu un robot de aprox. 30 de cm înălţime pe care l-a realizat singur din materiale achiziţionate de el. Un an întreg l-a construit. Eu nu l-am ajutat prea mult, decât cu câteva sfaturi”, a spus prof. Sorina Leu.



12