Ploaie torențială în Constanța! Cod Galben și furtună puternică în tot județul!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ploaie torențială în Constanța! Cod Galben și furtună puternică în tot județul!

Vremea 08 Octombrie 2016 / 02:30 4913 accesări

O furtună puternică cu tunete și fulgere, urmată de o ploaie torențială, s-a abătut asupra orașului Constanța în noaptea de vineri spre sâmbătă, în jurul orei 2.00 AM.

AVERTIZĂRI ANM ÎN NOAPTEA DE VINERI SPRE SÂMBĂTĂ:

Administrația Naționala de Meteorologie a emis, vineri noapte, la ora 2.00, o avertizare tip Cod Galben, valabilă între 2.25, până la ora 03.30, cu posibilitate de prelungire.

Au fost incluse în avertizare: Constanța, Medgidia, Eforie, Mangalia, Murfatlar, Năvodari, Ovidiu, Techirghiol, 23 August, Agigea, Amzacea, Bărăganu, Castelu, Ciocârlia, Cogealac, Comana, Corbu, Costinești, Cumpăna, Cuza Voda, Grădina, Lumina, Mereni, Mihail Kogălniceanu, Nicolae Bălcescu, Pantelimon, Pecineaga, Poarta Albă, Săcele, Târgușor, Topraisar, Tortoman, Tuzla, Valu lui Traian.

De la ora 3.00, a fost emis al doilea cod, de către Administrația Națională de Meteorologie. Tip avertizare NOWCASTING, COD PORTOCALIU:

„Data emiterii: 08-10-2016 ora 3.00.

Valabil de la: 08-10-2016 ora 3.30 până la: 08-10-2016 ora 4.30

În zonele: Constanța, Eforie, Techirghiol, Agigea, Costinești, Tuzla;

Se vor semnala: averse ce vor depăși 35 l/mp

Fenomene asociate: intensificări de vânt cu viteze ce vor depăși la rafală 55 km/h, descărcări electrice

Observații: în ultima oră s-au cumulat 30 l/mp

Localități afectate: Constanța, Medgidia, Eforie, Mangalia, Murfatlar, Năvodari, Ovidiu, Techirghiol, 23 August, Agigea, Amzacea, Bărăganu, Castelu, Ciocârlia, Cogealac, Comana, Corbu, Costinești, Cumpăna, Cuza Voda, Grădina, Lumina, Mereni, Mihail Kogălniceanu, Nicolae Bălcescu, Pantelimon, Pecineaga, Poarta Albă, Săcele, Târgușor, Topraisar, Tortoman, Tuzla, Valu lui Traian“ (conform site-ului Administrației Naționale de Meteorologie).

La ora 4.00, s-a revenit la avertizarea de COD GALBEN, prognozată până la ora 5.30, sâmbătă dimineața.

„Sursa : Administrația Națională de Meteorologie

COD : GALBEN

Data emiterii : 08-10-2016 ora 4 Nr. mesajului : 1

Valabil de la : 08-10-2016 ora 4.30 până la : 08-10-2016 ora 5.30

În zonele:

Constanța: Ciobanu, Gârliciu;

Tulcea: Tulcea, Babadag, Sulina, Beștepe, C.A. Rosetti, Ceamurlia de Jos, Ceatalchioi, Cerna, Chilia Veche, Crișan, Dăeni, Dorobanțu, Frecăței, Jurilovca, Mahmudia, Maliuc, Mihail Kogălniceanu, Murighiol, Nufăru, Ostrov, Pardina, Sarichioi, Sfântu Gheorghe, Somova, Topolog, Valea Nucarilor;

Se vor semnala: averse ce vor depăși 25 l/mp

Fenomene asociate: intensificări de vânt cu viteze ce vor depăși la rafală 55 km/h, descărcări electrice“.

PROGNOZA METEO

Meteorologii constănțeni au prognozat ploi și vijelii în Constanța, pentru seara de vineri, 7 octombrie. În municipiul Constanța, cantitățile de apă ar putea depăși 20 - 25 l/mp, iar în localitățile Năvodari, 40 - 45 l/mp, iar de la ora 24.00, a intrat în vigoare o avertizare de vânt puternic, cu viteze ce ar fi putut depăși 60 km/h, avertizare ce a fost ulterior prelungită, în jurul orei 2.00, în noaptea de vineri. De aceea, în cadrul Primăriei Constanța s-a întrunit Comandamentul pentru Situații de Urgență, care a dispus o serie de măsuri pentru protecția populației și minimizarea eventualelor pagube.

CUM S-AU PREGĂTIT AUTORITĂȚILE

Reprezentanții Inspectoratului de Protecție Civilă au pregătit saci cu nisip și diguri de protecție împotriva inundațiilor, care vor fi montate imediat ce situația o va impune. De asemenea, angajații Direcției Gospodărire Comunală vor strânge frunzele adunate în jurul grătarelor de canalizare. În același timp, patru echipaje de alpiniști comunitari vor interveni, acolo unde va fi cazul, pentru ridicarea copacilor sau crengilor căzute. Polițiștii locali vor interveni în zonele critice pentru a ajuta la fluidizarea traficului și pentru a elimina eventualele probleme. În același timp, SC RAJA SA asigură permanența în municipiul Constanța, cu 14 echipe a câte 3 oameni care monitorizează zonele de risc (str. Ahile Mihail, biserica Sf. Maria din zona Far, cartierul Km 4 - 5 - zona Secției 5 Poliție, zona Dacia, zona Delfinariu).

UNDE SUNI DACĂ AI PROBLEME

Constănțenii sunt îndemnați să nu își lase autovehiculele în zonele în care există riscul prăbușirii vreunui copac ori pe grătarele de canalizare, pentru a nu îngreuna acțiunea reprezentanților Primăriei. Locuitorii pot semnala permanent orice problemă la dispeceratul Primăriei (0241/55.00.55), dispeceratul Serviciului de Spații Verzi (0241/48.81.71 sau 0722.54.53.66), dispeceratul Inspectoratului de Protecție Civilă (0241/48.81.66 și 0241/48.81.08), dispeceratul Poliției Locale (0241/48.42.05) sau la dispeceratul RAJA (0241/66.44.44).

ECHIPELE SC RAJA SA AU INTERVENIT ÎN ZONELE UNDE S-AU SEMNALAT PROBLEME

În urma atenţionărilor meteo, la nivelul SC RAJA SA s-au luat toate măsurile necesare pentru a se putea interveni cu promptitudine. Astfel, la nivelul municipiului Constanţa, dar şi în restul localităţilor de la nivelul judeţului vizate de ploi torenţiale, au fost pregătite să intervină 46 de echipe de intervenţie dotate cu wome, vidanje şi pompe de mare putere - 25 în municipiul Constanţa şi 21 în restul judeţului. În municipiul Constanţa, cantitatea de precipitaţii căzută a fost de aproximativ 45 l/mp.

Până la această oră, din cauza ploilor, la dispeceratul societăţii s-au înregistrat 33 reclamaţii venite din municipiul Constanţa, cele mai multe vizând zonele: Faleză Nord - străzile Tabla Buţii şi Tăbăcărie; Delfinariu - strada Ahile Mihail; Centrală - străzile Cuza Vodă, Ştefan cel Mare, Ion Vodă şi b-dul Ferdinand; Palas - străzile Veniamin Costache şi Moţilor; Poarta 6 - Strada Frigului; Coiciu - străzile Merişor, Izvor şi Steagului; zona Dacia şi b-dul 1 Mai.

În oraşul Năvodari au fost înregistrate 4 reclamaţii de pe străzile Midiei, Plopilor şi Şoseaua Constanţei, toate vizând sistemul de canalizare stradal.

Echipele de intervenţie au răspuns la toate aceste solicitări, iar la ora actuală toate sunt în curs de rezolvare.

PERSOANELE AFECTATE DE FURTUNĂ AU APELAT LA AUTORITĂŢI

În cursul nopții dispeceratul ISU Constanţa a primit 55 de apeluri prin 112 care sesizau străzi, curți şi beciuri inundate pe raza municipiului Constanța, în Năvodari și Corbu

Potrivit autorităţilor, au fost salvate 6 persoane din 5 autoturisme surprinse de apă, o persoană cu dizabilități a fost salvată din casă pe bulevardul 1 Mai. Ea a fost preluată de un echipaj SMURD şi transportată la spital. În total 33 de strazi, 28 de curți şi 8 beciuri au fost inundate în urma urgiei care s-a abătut asupra judeţului. La nivelul ISU „Dobrogea” s-a activat grupa operativă care împreună cu subofițeri din dispecerat au direcționat cei 50 de pompieri din teren care au intervenit cu 10 autospeciale și 2 motopompe.

Citește și:

Atenție, vin ploile! Autoritățile sunt în alertă!

RAJA a activat Comandamentul pentru Situații de Urgență



12