Ploile au amplificat fenomenul de tasare a falezei Dunării la Galați

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ploile au amplificat fenomenul de tasare a falezei Dunării la Galați

10 Noiembrie 2016 / 20:22 480 accesări

Ploile din ultima perioadă au amplificat fenomenul de tasare a falezei Dunării de la Galați, o nouă surpare apărând chiar în zona de promenadă, în zona unui restaurant de la malul apei.

Șanțul format este adânc, de aproximativ doi metri, și se întinde de pe faleza superioară până pe cea inferioară, pe aproximativ zece metri. Zona a fost protejată de Primăria Galați cu saci cu nisip, pentru ca ploile să nu sape și mai mult în pământ.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Galați, Raluca Ardean, a declarat joi că administrația locală urmează să scoată la licitație lucrarea de refacere a taluzului, municipalitatea oferind 346.000 lei constructorului care va consolida faleza în locurile în care s-a surpat.

Aceste lucrări sunt unele punctuale, de intervenții, dar faleza Dunării este supusă în totalitate fenomenului de tasare. Primele efecte ale tasării falezei Dunării au apărut în 2010, când în dreptul zonei la Elice s-a creat o groapă imensă, de zece metri adâncime, pentru acoperirea căreia Primăria Galați a cheltuit milioane de lei. În 2014 un alt crater a apărut în apropiere, de această dată pe faleza inferioară a Dunării, moment în care municipalitatea a comandat un studiu care a costat 347.000 lei și care a arătat că în decurs de o lună, taluzul de acolo s-a deplasat în plan orizontal cu zece mm. Studiul a mai indicat și motivele pentru care apare fenomenul de tasare: lucrările de proastă calitate de reabilitare a rețelei de apă și canalizare, desfășurate în perioada 2008-2011, prin programul european Ispa, nivelul ridicat al pânzei freatice, solul din loess al Galațiului, vechile conducte de apă și canalizare pentru care administrația nu are hărți exacte și umpluturile cu pământ realizate în anii '60, când s-a construit faleza.

Alți specialiști consideră că tasarea a apărut și din cauza lipsei unui dig de apărare, de-a lungul falezei inferioare a Dunării, care să nu mai permită inundarea acesteia ori de câte ori este viitură pe fluviu, dar și tăierea arborilor de pe taluzul falezei.

Raluca Ardean a mai spus că pentru reabilitarea și consolidarea integrală a falezei Dunării se estimează că ar fi necesară o finanțarea de circa o sută de milioane de euro. Primăria municipiului Galați și-a exprimat intenția de a accesa, prin programe europene, fondurile necesare consolidării falezei.

Taguri articol


12