DECLARAŢII ŞOC Între două certuri cu Opoziţia şi negocieri cu UDMR privind reorganizarea teritorială a României, crezându-se la o „cafea” cu Gigi Becali, preşedintele Traian Băsescu s-a gândit că ar fi bine să-şi dea cu părerea despre istoria României, în special despre monarhie. După ce a devenit celebru prin vecini cu „Marea Neagră este lac rusesc”, şeful statului a afirmat, spre uimirea a milioane de români, că Regele Mihai a fost „slugă la ruşi” şi a săvârşit un act de trădare în 1947, în momentul în care a abdicat şi a părăsit ţara. „Tot continuăm să considerăm că abdicarea regelui a fost un mare act patriotic. Nu. A fost un act de trădare a interesului naţional al României”, a spus Băsescu. Afirmaţiile au declanşat reacţii dure din partea a numeroşi politicieni, istorici, ziarişti. Unele dintre cele mai acide reacţii au venit din partea liderului PNL Crin Antonescu, care a afirmat că este „grav şi ruşinos” modul în care Traian Băsescu şi-a permis să discute despre istoria naţională. „Traian Băsescu este primul şef de stat al României dintre toţi, cu comunişti cu tot, care-şi permite să discute momente esenţiale din istoria României. Niciun şef al statului român, de la Alexandru Ioan Cuza şi până la Ion Iliescu şi Emil Constantinescu nu şi-a permis să discute ca la cârciumă despre istoria României”, a spus Antonescu. Liberalul a arătat că Regele Mihai este un simbol istoric la nivel european şi mondial, fiind respectat de toţi suveranii Europei. „Nu te poţi duce ca un beţiv la cârciumă când eşti şeful statului, să-ţi dai cu părerea asupra istoriei naţionale şi asupra simbolurilor naţionale”, explică Antonescu. Nu în ultimul rând, Antonescu compară declaraţiile lui Băsescu cu cele ale lui Adolf Hitler, care afirma, în 1944, că Regele Mihai a trădat şi a predat ţara sovieticilor.
FALS ISTORIC Istoricul Adrian Cioroianu, fost ministru de Externe, a spus că afirmaţiile preşedintelui reprezintă un fals istoric şi o lipsă de eleganţă la adresa unui fost şef de stat. De asemenea, jurnalistul Cristian Tudor Popescu a declarat că afirmaţiile lui Băsescu legate de Regele Mihai ţin de psihopatologie şi că şeful statului insultă istoria României: „Traian Băsescu dezvoltă ceea ce am numit „complexul lui Cuza” încă de la aruncarea pe piaţă, peste noapte, a reconstituţionalizării şi regionalizării României, adică dorinţa iresponsabilă de a lăsa cu orice preţ o urmă în istoria României”. Vicepreşedintele PC Bogdan Diaconu a spus că „Băsescu seamănă tot mai mult cu Ceauşescu şi acest lucru se vede după felul în care taie şi spânzură pe cine vrea, împarte ţara cum îl taie capul şi, mai nou, rescrie istoria României după bunul plac”.
BĂSESCU ŞI CIOABĂ O altă reacţie dură a venit din partea scriitorului Mircea Dinescu, care a declarat că „singurul rege pe care Traian Băsescu îl admiră este regele Cioabă şi mai e ăla, Mondialu\', cu care ţopăie, şi nu este prima dată când şeful statului dă dovadă de un analfabetism politic cras”. „E clar că (Băsescu, n.r.) a lipsit de la lecţiile de istorie. Nici măcar comuniştii nu îndrăzneau să spună că actul Regelui Mihai a fost de trădare”, a spus Mircea Dinescu. La rândul său, preşedintele PSD, Victor Ponta, a spus că afirmaţiile preşedintelui dovedesc mitocănie şi iresponsabilitate. În opinia liderului senatorilor PNL, Puiu Haşotti, afirmaţiile lui Băsescu reflectă „ură şi incultură”. El se declară ofensat de comportamentul şefului statului. „Aştept reacţia intelectualilor pro-Băsescu”, a declarat liberalul.
CONTROVERSE PENTRU PREŞEDINTE Traian Băsescu mai are o problemă: când a fost credibil? Acum, când l-a făcut trădător pe Regele Mihai, sau când şi-a asumat raportul Tismăneanu, în care se menţionează: „Distrugerea continuităţii constituţionale a statului român prin abdicarea forţată a Regelui Mihai în decembrie 1947 rămâne unul din marile abuzuri ale comunismului în România”? Referitor la acest lucru, liberalul Crin Antonescu a declarat că adresează şi o întrebare „politrucilor cu pretenţii de intelectuali şi istorici” ai lui Traian Băsescu, începând cu Vladimir Tismăneanu, de la care vrea să afle când a spus preşedintele adevărul.