Incendiul catastrofal din clubul „Colectiv“ a fost la un pas de a scăpa nepolitizat, în ciuda valului de reacții publice generate în societatea civilă. Oamenii politici care nu au avut legături directe cu evenimentele prin prisma funcțiilor publice ocupate s-au abținut de la a se etala în mijlocul acțiunilor de salvare. Secretarul de stat în Ministerul de Interne specializat în gestionarea situațiilor de urgență, Raed Arafat, a fost prezent la post pentru că așa face la toate catastrofele. Șeful lui direct, vicepremierul Gabriel Oprea, a fost primul oficial la fața locului și, pe întregul parcurs al evenimentelor ce au urmat incendiului, a dat indicații și explicații cot la cot cu Arafat privind acțiunile de salvare. Președintele Klaus Iohannis a simțit nevoia să vadă cu propriii ochi locul tragediei și, deși nu a spus nimic concret despre intervenții, ajutorarea victimelor sau facilități oferite familiilor celor care au pierit, nu putem critica efortul șefului de stat de a participa la concentrarea atenției publice asupra unui astfel de eveniment. La rândul lui, premierul Victor Ponta, deși întors urgent dintr-o vizită oficială organizată în Mexic, s-a deplasat țintă la Palatul Victoria și a prezidat o ședință de urgență a Guvernului, în cadrul căreia s-au decretat trei zile de doliu național și s-au adoptat măsuri legate de îngrijirea victimelor și eventualele transporturi ale acestora către alte spitale. Totodată, premierul a cerut verificări drastice în cluburi pentru prevenirea unor evenimente similare.
Ei bine, primul partid care a ținut să facă notă discordantă este PNL, care a solicitat Biroului permanent al Senatului amânarea cu o săptămână a dezbaterii privind moțiunea simplă împotriva lui Gabriel Oprea pe fondul accidentului soldat cu moartea unui polițist din coloana lui oficială. Motivele invocate sunt "respectul pentru perioada de doliu național" și faptul că liberalii sunt alături de cei loviți de tragedia de vineri. Mișcarea PNL este cel puțin ciudată, în contextul în care toată lumea a perceput instituirea doliului național ca pe un îndemn la suspendarea sau amânarea manifestărilor de divertisment. Teatrele au oprit temporar reprezentațiile, televiziunile nu mai difuzează emisiuni de divertisment, concertele au fost sistate... Ce legătură are moțiunea cu toate astea? Nu e nici operă, nici teatru, nici Capatos și nici stand up comedy. E o chestiune cât se poate de serioasă, care poate fi dezbătută și cu bandă neagră în piept.
Motivele reale ale amânării cerute de liberali trebuie căutate în altă parte. E posibil ca ei să nu fie mulțumiți de slaba mediatizare pe care subiectul Oprea o va avea acum, când atenția e captată de catastrofa de la „Colectiv“. La fel de posibil este ca moțiunea să fie scrisă prost. Indicii în acest sens dă vicepreședintele Senatului Ioan Chelaru: "PNL vrea să amâne din cauza tragediei, dar se apreciază că moțiunea are în conținutul ei chestiuni neconstituționale și că nu ar trebui introdusă pe ordinea de zi. Asta rămâne în discuție luni, dacă o punem sau nu pe ordinea de zi pe considerente de legalitate".