PNL îşi alege, pentru doi ani, formula de conducere

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

PNL îşi alege, pentru doi ani, formula de conducere

Politică 12 Ianuarie 2007 / 00:00 569 accesări

Liberalii se întrunesc în acest sfîrşit de săptămînă într-un congres extraordinar. Cei mai mulţi consideră că disidenţa grupului Stolojan-Stoica-Flutur impunea organizarea unor alegeri în PNL. La sfîrşitul anului trecut, Tăriceanu îi invita pe disidenţi să vină la congres şi să candideze. A fost momentul speculaţiilor că Stolojan va candida împotriva lui Tăriceanu. Cei doi chiar au avut o întîlnire pentru stabilirea unui dialog între cele două tabere, însă discuţiile au fost sortite eşecului. Atunci, premierul a decis că un congres se impune pentru “a legitima conducerea şi a modifica statutul”. Anunţul înfiinţării de către Theodor Stolojan şi Valeriu Stoica a Partidului Liberal Democrat i-au făcut pe liberali să se întrunească de patru ori, în şedinţe de peste patru ore, pentru a opera modificările la Statut. A rezultat o formulă cu 31 de membri ai viitorului Birou Politic Central, aleşi uninominal: 30 de membri plus preşedintele partidului. Numărul vicepreşedinţilor a crescut de la 5 la 15, punîndu-se accentul pe dezvoltarea regională a partidului, dar şi pe relaţia externă a acestuia. Astfel, din cei 15, şapte vicepreşedinţi vor avea o reprezentare naţională, fiind responsabili pe domenii. Pentru postul de vicepreşedinte politic, unicul candidat este liderul deputaţilor PNL, Crin Antonescu, care va reveni la conducerea formaţiunii după ce, la Congresul din 2005, refuzase să candideze, protestînd în acest fel faţă de votul pe listă. El va ocupa un post-cheie, care presupune relaţia cu partidele din România, dar şi cu şeful statului.

Mult mai disputate vor fi cele două locuri de vicepreşedinte responsabil cu relaţiile internaţionale şi cel responsabil cu afacerile europene. Iniţial, cele două domenii se contopeau, însă compromisul a fost soluţia finală pentru a-i împăca pe fostul ministru de Externe Teodor Meleşcanu şi pe actualul ministru de Externe, Mihai Răzvan Ungureanu. Au existat zvonuri potrivit cărora dacă Ungureanu nu va prinde un post de vice, va pleaca la PLD. Cu toate acestea, Ungureanu nu este sigur de acest post, contracandidat fiindu-i senatorul Adrian Cioroianu. Teodor Atanasiu nu va mai avea contracandidat la funcţia de vicepreşedinte PNL pentru mediul de afaceri. Iniţial, pentru acest post îşi depusese candidatura şi Varujan Vosganian, însă, conform unor surse liberale, acesta va candida la funcţia de vicepreşedinte pentru regiunea de Nord-Est. Pentru regiunea de Nord-Est, Vosganian şi îl va avea contracandidat pe primarul Bacăului, Romeo Stavarache, dar nu şi pe Cristian David, care nu va mai candida la o funcţie de vicepreşedinte, ci pentru un post de membru în viitorul Birou Politic Central al PNL, susţin aceleaşi surse. Secretarul general al Guvernului, Radu Stroe, va fi ales vicepreşedinte responsabil de relaţiile instituţionale şi administraţie publică, neavînd un contracandidat. Pentru funcţia de vicepreşedinte responsabil de comunicare se vor “bate” liderul PNL Bucureşti, Ludovic Orban, şi Bogdan Olteanu, preşedintele Camerei Deputaţilor. În acelaşi timp, la Congresul din 12-13 ianuarie, vor fi aleşi şi cei opt vicepreşedinţi pe regiuni de dezvoltare. Şi aici se anunţă cîteva dueluri interesante.

Întrebat într-o conferinţă de presă dacă a fost informat că Ludovic Orban şi Bogdan Olteanu vor candida pe acelaşi loc şi cine crede că are şanse de cîştig dintre cei doi, Tăriceanu a arătat că posturile vor fi ocupate pe principiile concurenţei, după ce s-a renunţat la sistemul de alegeri pe liste care a creat o serie de nemulţumiri în rîndul unora dintre membrii importanţi ai partidului, care s-au simţit lăsaţi deoparte. El susţine că nimeni nu are un loc asigurat la alegerile organizate la Congresul extraordinar, competiţia fiind deschisă şi oricine avînd posibilitatea să candideze.

Convocarea forumului suprem de conducere liberală la jumătatea distanţei între Congresele ordinare a fost explicată diferit, de-a lungul ultimelor săptămîni, de către lideri PNL. Unii au spus că partidul trebuie să se adapteze noilor condiţii date de intrarea ţării noastre în UE; alţii că trebuie să se renunţe la formula de alegere a conducerii pe listă, aşa cum s-a întîmplat în 2002 şi 2005. În orice caz, sînt aşteptate discursuri acide, anti-Băsescu, anti-PD şi anti-PLD.



12