15 consilieri județeni ai PNL au depus, vineri, la sediul Consiliului Județean Constanța, un proiect de hotărâre care vizează reducerea cu 50% a tarifelor pentru serviciile de apă și canalizare-epurare practicate de operatorul de apă SC RAJA SA. Concret, liberalii propun reducerea prețului apei potabile de la 4,09 lei la 2,05 lei și a prețului pentru serviciul de canalizare de la 3,63 lei la 1,82 lei, la care se adaugă TVA.
În urmă cu câteva luni, în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale, liberalii constănțeni promiteau cetățenilor că vor face o altfel de politică. Una care să ducă la creșterea nivelului de trai al locuitorilor acestui județ. În acest sens, cei 15 consilieri județeni ai PNL au depus, vineri, la sediul Consiliului Județean Constanța (CJC), un proiect de hotărâre care vizează reducerea cu 50% a tarifelor pentru serviciile de apă și canalizare-epurare practicate de operatorul de apă SC RAJA SA. Concret, liberalii propun reducerea prețului apei potabile de la 4,09 lei la 2,05 lei și a prețului pentru serviciul de canalizare de la 3,63 lei la 1,82 lei. La aceste tarife se aplică TVA de 9% pentru serviciul de apă și cota de 20% pentru serviciul de canalizare. De asemenea, în cadrul aceluiași proiect, liberalii mai propun reducerea cantității de apă considerată preluată în sistemul de canalizare în condominii, de la 100% la 70% din cantitatea de apă furnizată pentru case și de la 100% la 90% din cantitatea de apă furnizată pentru apartamente. În proiectul de hotărâre, PNL mai obligă Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Apă-Canalizare Constanța și operatorul RAJA SA să obțină avizul Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice. Noile tarife la apă și canalizare propuse de consilierii PNL ar trebui să intre în vigoare, în cazul în care vor fi aprobate, la 1 ianuarie 2017.
CONSTANȚA, FRUNTAȘĂ ÎN CEEA CE PRIVEȘTE PREȚUL LA APĂ
Pentru a lămuri situația, consilierul județean liberal Robert Boroianu, unul din inițiatorii proiectului, candidat la funcția de deputat din partea PNL, a explicat, duminică, în cadrul unei conferințe de presă, motivele pentru care el și colegii săi au venit cu acest proiect de hotărâre. Potrivit lui Boroianu, în prezent, SC RAJA SA practică cele mai mari tarife la apă și canalizare din România, cu aproximativ 30% mai mari decât tarifele medii pe țară și cu 52% mai mari decât tarifele practicate în București. „Spre exemplu, în Constanța, metrul cub la apă este de 4,09 lei, fără TVA, în timp ce la Cluj prețul la apă este de 2,63 lei/mc, la Arad - 2,94 lei/mc, iar în Prahova - 2,76 lei/mc. O diferență se înregistrează și la seviciile de canalizare. Dacă la Constanța prețul pentru serviciile de canalizare este de 3,63 lei/mc, la Cluj tariful este de 2,79 lei/mc, la Arad - 2,86 lei/mc, iar la Prahova 1,18 lei/mc. Nu ne mai permitem ca RAJA să-și bată joc de banii constănțenilor“, a spus Boroianu. Prezentă în cadrul aceleiași conferințe, fostul consilier județean Ana Marcu, candidat la funcția de deputat din partea PNL, a spus că propunerile liberalilor vin în urma discuțiilor cu cetățenii. „RAJA are o imagine bună, dar ea trebuie să fie și în folosul cetățenilor“, a punctat Ana Marcu.
CÂT COSTĂ FACTURA LA APĂ?
Liberalii constănțeni au calculat cam cât îi costă lunar pe constănțeni serviciile de apă și canalizare practicate de RAJA. „4,09 lei metrul cub de apă plus 3,63 lei metrul cub de canalizare rezultă 7,72 lei, la care se adaugă pierderile. Dacă luăm în calcul faptul că o familie cu doi copii consumă, lunar, între cinci și șapte metri cubi de apă, factura se ridică la 70 de lei/lună și la 840 de lei/an. Și asta numai pentru apă rece!“, au punctat reprezentanții PNL Constanța.
INVITAȚIE LA SOLIDARITATE
În cadrul conferinței de presă, consilierul județean Robert Boroianu a declarat că proiectul PNL privind reducerea tarifelor practicate de RAJA este, totodată, și o invitație pentru conducerea CJC și cea a societății de apă la o dezbatere publică. „Ne dorim ca acest proiect să fie inclus pe ordinea de zi a ședinței CJC de luni, 14 noiembrie. De asemenea, vrem să vedem din ce este compus prețul la apă, care sunt cheltuielile, care este profitul și cum s-a ajuns la acest tarif de 4,09 lei, fără TVA. Putem spune că apa a ajuns un lux în județ“, a spus Boroianu. El a explicat faptul că sunt oameni de afaceri care au refuzat să investească în Constanța din cauza prețului mare la apă. În plus, Boroianu a afirmat că PNL a lansat un site, apamaiieftina.ro, în care liderii liberali prezintă toate detaliile cu privire la acest proiect. Totodată, liberalii au lansat și o petiție online, care poate fi semnată de toți constănțenii nemulțumiți de prețul la apă. Petiția poate fi accesată de la link-urille: http://www.petitieonline.com/taie_pretul_la_apaconstanta și http://apamaiieftina.ro/ semneaza/
Citește și:
RAJA SA: „Tariful la apă potabilă, pe locul 15 la nivel național“