PNL propune un document politic privind Republica Moldova, asumat de clasa politică şi societatea civilă, care să asigure continuitatea politicilor privind țara vecină şi crearea unui context favorabil bunăstării cetăţenilor de peste Prut, a declarat, miercuri, senatorul PNL Viorel Badea.
''Este un document politic de poziţie al PNL faţă de modul în care noi înţelegem să relaţionăm cu realităţile din Republica Moldova, un document structurat pe mai multe domenii. Este un document pe care intenţionăm să-l supunem atenţiei celorlalte partide politice, Preşedinţiei României şi, bineînţeles, societăţii civile. Ne interesează ca în cel mai scurt timp să avem posibilitatea să oferim o imagine unitară a politicii româneşti în ceea ce priveşte chestiunea basarabeană. (…) Vrem să venim cu o abordare unitară, o abordare care să asigure continuitate politicilor statului român vizavi de Republica Moldova şi, mai cu seamă, modului în care statul român se implică în protejarea cetăţenilor noştri din Republica Moldova şi, de asemenea, în crearea unui context favorabil bunăstării cetăţenilor Republicii Moldova", a declarat liberalul Viorel Badea, într-o conferinţă de presă.
Viorel Badea a afirmat că, până acum, s-a discutat "ocazional, pompieristic şi (...) electoral" pe tema Republicii Moldova.
La rândul său, vicepreşedintele PNL Cezar Preda a lansat un apel şi către celelalte partide politice parlamentare. "Invităm şi celelalte partide parlamentare să înţeleagă că e timpul ca Parlamentul României să ajute şi să participe la un proiect pentru Moldova.(...)Astfel, România să-şi ducă la îndeplinire misiunea sa istorică de a ajuta Moldova de a se integra în UE", a spus Cezar Preda.
Potrivit deputatului liberal Ionuţ Stroe, inițiativa PNL privind Moldova propune o abordare "pragmatică, realistă", care vizează ''rezultate concrete''.
Secretarul executiv al PNL Radu Carp a precizat că documentul propus nu face trimitere la prevederile incluse în documentul transmis de Guvernul Cioloş Executivului de la Chișinău la începutul lunii februarie şi nici la concluziile Consiliului European, publicate recent, ci propune ''o abordare complementară''.
Radu Carp a mai declarat că "nu contează din partea cărui partid politic vine", precizând că este primul document politic pe această temă şi că PNL vrea să reediteze ''ce s-a întîmplat la Snagov în urmă cu două decenii atunci când a existat un consens politic legat de aderarea României la Uniunea Europeană ".