De departe cea mai radicală mişcare din ultimii ani de pe scena politică românească este reprezentată de transferul PNL din familia europeană a liberalilor (Alianţa Liberalilor şi Democraţilor din Europa - ALDE) în familia popularilor (Partidul Popularilor Europeni - PPE), în care activează de ani buni partidele băsesciene. Părerea europenilor am aflat-o. Sir Graham Watson, fost preşedinte ALDE, a catalogat dur mutarea PNL: „Antonescu fie şi-a pierdut minţile, fie a fost mituit”! Ce cred politicienii români ştim deja. Social democraţii au privit cu răceală faptul că peneliştii s-au culcat în ALDE şi s-au trezit în PPE. În schimb, pedeliştii s-au grăbit să-i invite pe apropiaţii lui Antonescu să reinventeze, în primă fază, Alianţa DA, scopul final declarat fiind însă formarea unui „mare partid de dreapta”. Cine altcineva decât pedeliştii ar fi putut, de altfel, să empatizeze cu traseismul liberal, ei fiind cei care s-au reinventat într-o noapte prin deja celebra cascadorie politică în care socialiştii tandemului Băsescu - Roman au trecut pe dreapta doctrinară şi au intrat în PPE.
În graba spre noul partid de dreapta se aşază umăr la umăr adversari vechi, care, în timp, au aruncat săgeţi ce păreau ireconciliabile dinspre PNL spre PDL şi viceversa. După invective şi acuze scuipate printre dinţi, foştii duşmani de moarte recită acum în cor poezii patriotice în cuvinte mari ce emană doctrină pură, unitatea dreptei şi binele suprem. Avem parte de dueturi pe care nu le-am fi crezut posibile. Norica Nicolai (PNL) este alături de justiţiara anti-USL Monica Macovei (PDL). Liberalul Ioan Ghişe, care se plimba prin faţa Palatului Cotroceni în celebrele tricouri anti-Băsescu şi anti-PDL, acum face echipă cu pedelistul Ioan Oltean. Ne întrebam în urmă cu două ediţii ce cred despre aceste tumbe politice liberalii din garda veche, oameni care au refuzat să schimbe macazul la ordin şi să facă rabat de la doctrina partidului. Am primit un răspuns de la membrul fondator al PNL Constanţa Sorin Strutinsky, care a renunţat, la începutul anilor 2000, la calitatea de membru de partid şi la funcţia de prim-vicepreşedinte al PNL Constanţa: „Nu îi văd la aceeaşi masă, de aceeaşi parte, pe Chiru şi pe Haşotti, însă cu totul altfel se pune problema dacă Gabriel Comănescu (finanţatorul unuia dintre operatorii portuari care se opun majorării pachetului de acţiuni deţinut de Primăria Constanţa în Compania Naţională Administraţia Porturilor Constanţa - n.r.) se decide să sponsorizeze şi PNL. Deşi nici atunci nu cred că liberalii ar accepta. Şi nu cred că va depinde de preţ, ştiu doar că liberalii nu execută ordine“.
Părerea românilor o vom afla, probabil, peste un ciclu electoral. Până atunci, cine ştie, poate PDL va deveni un partid de extremă stângă... Ultimii ani au dovedit că este posibil.