PNL și PDL se iau cu acte!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Congres comun pentru fuziune

PNL și PDL se iau cu acte!

Eveniment 26 Iulie 2014 / 00:00 1146 accesări

FUZIUNE În ciuda tuturor vocilor negative care au spus că fuziunea dintre PNL și PDL este o greșeală imensă, iată că am ajuns și la ziua în care cele două formațiuni se vor contopi. Mai întâi sub forma unei alianțe, urmând ca fuziunea propriu-zisă să aibă loc după alegerile prezidențiale. În timp ce unii spun că, prin fuziune, atât liberalii, cât și democrat liberalii își vor pierde identitatea, alții afirmă că PNL și PDL vor crea o mare forță de dreapta, capabilă să învingă, în alegerile prezidențiale, stânga social democrată. Indiferent de opiniile pro sau contra mariajului, formațiunile lui Klaus Iohannis și Vasile Blaga se pregătesc să-și pună verighetele, uitând de contrele din trecut. Practic, este o căsătorie din interes, care va avea loc, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, unde liberalii și democrat liberalii se reunesc într-un congres comun pentru aprobarea statutului noii formațiuni și a noii alianțe electorale ”Alianţa Creştin Liberală PNL-PDL”. La congresul comun sunt așteptați 2.245 de delegați. Semnul electoral al Alianței este reprezentat de însemnele celor două partide, deasupra cărora se află acronimul ACL. Conducerea alianței va fi asigurată de liberalii Klaus Iohannis, Teodor Atanasiu, Sorin Frunzăverde, Ludovic Orban, Marian Petrache, Eduard Hellvig și democrat liberalii Vasile Blaga, Gheorghe Flutur, Cătălin Predoiu, Gheorghe Falcă, George Scripcaru și Mircea Hava.

PLOAIE DE FUNCȚII Un element de noutate în această fuziune este faptul că noul partid va avea, în afară de doi co-președinți, șapte prim-vicepreședinți, deoarece noua formațiune va prelua o mare parte a statutului PDL, care prevede șapte prim-vicepreședinți, în timp ce la liberali nu este decât unul. Văzându-se cu atâtea funcții pe cap, cei de la PNL au decis ca șapte dintre vicepreședinți - Ludovic Orban, Teodor Atanasiu, Dan Motreanu, Marin Almăjanu, Alina Gorghiu, Răducu Filipescu și Cristian Bușoi - să fie promovați în funcția de prim-vicepreședinte. De asemenea, viitoarea structură centrală de conducere a noii formațiuni se va numi Birou Politic şi va avea 104 membri. “Vom funcţiona paritar și se vor reuni cele două Birouri Politice - al PNL și al PDL. Al doilea for va fi Colegiul Director, care reuneşte, pe lângă BPN, şi şefii de organizaţii. La fel şi al treilea for, care se reuneşte din 6 în 6 luni - Consiliul Naţional de Coordonare”, a precizat președintele PDL, Vasile Blaga. El a mai arătat că există şi o comisie paritară, formată din câte cinci membri ai PDL şi PNL, care are sarcina de a armoniza construcţia în teritoriu. Blaga a mai arătat că a suferit când s-a renunţat la numele PDL, dar a adăugat că trebuie făcute compromisuri, ca într-o căsnicie.

FUZIUNE ÎN PIERDERE Un alt element de noutate anunțat de Blaga este că, de luni, toate sediile PDL, PNL și FC din țară vor fi rebrănduite cu numele Alianței Creștin Liberale. Deși gestul pare a demonstra unitate, interesant este de unde vor avea bani cele două formațiuni pentru acest proces, în condițiile în care schimbarea siglelor partidelor nu este o treabă simplă. Dacă este să luăm ca exemplu județul Constanța, unde sunt 70 de unități administrative, schimbarea siglelor și însemnelor electorale de la sediile PDL, PNL și FC necesită fonduri imense. Și dacă punem la socoteală faptul că în țară sunt 41 de județe, plus municipiul București, închipuiți-vă câte zeci de milioane de lei vor trebui cheltuite pentru înlocuirea panourilor, anteturilor și materialelor promoționale. Oare în ce buzunare clientelare vor intra aceste milioane de lei? Toate astea în condițiile în care PNL și PDL își vor intra în căsnicie cu datorii uriașe. Potrivit unui document al Autorității Electorale Permanente, partidele politice au rămas cu datorii. În această situație se regăsesc şi PNL, și PDL, care au, împreună, o datorie de peste cinci milioane de lei, mai mult decât dublul datoriilor tuturor partidelor politice la un loc. Datoriile raportate de trezorierii PNL vor fi contabilizate şi preluate de noul partid rezultat după fuziunea cu PDL.

Gheorghe Dragomir nu mai vrea președinte-jucător?!

La Congresul de fuziune a PNL și PDL vor lua parte și 20 de liberali din județul Constanța, printre care parlamentari, primari și membri ai Biroului Permanent Teritorial. ”Practic, acest Congres va oficializa construcția marelui partid de dreapta pe scena politică românească”, a declarat președintele Organizației Județene Constanța a PNL, deputatul Gheorghe Dragomir. El a adăugat că 2014 trebuie să fie ultimul an din istoria României în care pericolul revenirii la partidul-stat să fie prezent. ”Vrem ca 2014 să fie ultimul an în care să vorbim despre un președinte-jucător, înţelegând prin aceasta depăşirea atribuţiilor constituţionale, concentrarea puterii în mâna unei persoane și implicarea în viaţa politică de partid”, a spus Dragomir. Poate că liderul PNL Constanța ar trebui să fie mai atent atunci când se leagă de președintele-jucător, pentru că, potrivit unor scenarii, noua construcţie este făcută pentru a fi preluată chiar de acest președinte-jucător la care deputatul face referire.

Liberalii, niște trădători!

Prin refacerea alianței dintre PNL și PDL, spune deputatul PSD Ana Birchall, liberalii bat din nou, după zece ani, palma cu oamenii lui Băsescu. ”PNL își bate joc de voturile și de încrederea tuturor românilor care au votat acum doi ani pentru USL și împotriva regimului Băsescu. Refacerea alianței dintre PNL și PDL, o alianță care l-a adus pe Băsescu la Cotroceni, are un singur obiectiv clar și precis - perpetuarea regimului Băsescu atât la Palatul Cotroceni, cât și la Palatul Victoria. Este un moment trist pentru noi, cei din PSD, să vedem cum foștii noștri parteneri de la PNL se aliază cu oamenii lui Băsescu pentru a perpetua un regim care a făcut mult rău României”, a spus Birchall. De asemenea, deputatul PSD a mai subliniat că președintele PNL, Klaus Iohannis, este ”candidatul preferat de Băsescu pentru Cotroceni”, avertizând că, în situația în care viitorul președinte al țării va proveni din rândurile liberalilor, atunci funcția de premier va reveni PDL.



12