Muzeul de Artă Constanţa, Filiala Constanţa a Uniunii Artiştilor Plastici din România (UAP), Inspectoratul Şcolar Judeţean şi editura „Europolis” au organizat, marţi seară, un amplu eveniment cultural, care a avut ca scop omagierea poetului latin Publius Ovidius Naso (n. 20 martie, 43 î.Hr., Sulmo, azi Sulmona/Aquila - d. 17 sau 18 d.Hr., Tomis, azi Constanţa). Lansarea traducerii uneia dintre cele mai reprezentative lucrări ale scriitorului exilat la Tomis, „Metamorfozele”, a deschis manifestarea culturală. „Metamorfozele” - 15 cărţi în hexametri, care cuprind 250 de legende în care un om sau o zeitate, în urma unor întîmplări deosebite, se transformă într-un animal, o plantă sau o constelaţie. Legendele se desfăşoară cronologic, de la formarea universului şi pînă la apoteoza lui Cezar, care este divinizat ca o constelaţie.
Cu prilejul împlinirii a 2050 de ani de la naşterea scriitorului Publius Ovidius Naso, prof. Traian Lazarovici şi directorul editurii „Europolis” au prezentat publicului o nouă traducere din lucrările aparţinînd poetului latin. „Volumul Metamorfozele rămîne o carte de căpătîi pentru orice bibliotecă personală sau publică. Această lucrare este o haină pentru toate anotimpurile”, a declarat prof. Traian Lazarovici. La rîndul său, directorul Muzeului de Artă, dr. Doina Păuleanu, a precizat că Ovidius ar putea să (re)devină un brand al Constanţei, un simbol al acestui spaţiu, cu care am putea să ne prezentăm peste hotare.
O altă modalitate de a-i aduce un omagiu autorului „Ars amandi” a fost realizarea, de către membrii UAP Constanţa, a unei expoziţii de artă plastică. Pe simezele instituţiei muzeale au fost prezentate picturi, grafice, obiecte şi instalaţii, care au adus în centrul atenţiei perioada trăită de Publius Ovidius Naso la Tomis, dar şi operele create de acesta în exil. Printre expozanţi se numără Constantin Grigoruţă, Aurelian Broască, Florin Ferendino, Marieta Besu, Alexandra Radu, Anca Cumpănaşu, Ana Roşoga, Lelia Rus, Eugenia Botezatu, Adriana Strîmbeanu şi Ion Tiţoiu.
Elevii constănţeni din cadrul unor instituţii de învăţămînt de prestigiu din oraş, cum ar fi Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria”, Liceul Internaţional de Informatică, Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu” şi Şcoala „Nicolae Tonitza”, au expus o serie de desene şi picturi pe aceeaşi temă. Cele mai bune lucrări realizate de tinerii artişti au fost premiate de organizatori; Izabela Leolu (Colegiul Naţional „Regina Maria”) a primit Premiul al III-lea, Roxana Tudosă (Şcoala „Nicolae Tonitza”) - Premiul al II-lea şi Brenda Cioacă (Colegiul Naţional „Regina Maria”) - Premiul I.