Poetul şi filozoful turc Mevlana Celaleddin Rumi, omagiat la Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Poetul şi filozoful turc Mevlana Celaleddin Rumi, omagiat la Constanţa

Cultură 05 Septembrie 2007 / 00:00 2107 accesări

Cu ocazia Anului Mevlana Celaleddin Rumi (1207 - 1273), care a fost decretat de UNESCO, la împlinirea a 800 de ani de la naşterea înţeleptului turc, Uniunea Democrată Turcă din România (UDTR), în parteneriat cu Ministerul Culturii şi Cultelor şi Societatea de Cercetare a Culturii Populare din Ankara, organizează, în perioada 4 – 6 septembrie, la Biblioteca Judeţeană „Ioan N. Roman”, a doua ediţie a simpozionului internaţional „De la Sari Saltuk Baba la Misghin Baba - Mărturii ale culturii turce pe pămîntul României”. Printre participanţii la manifestare se numără consilierul în Ministerul Culturii, Genan Bolat, preşedintele UDTR, Fedbi Osman, preşedintele Societăţii de Cercetare a Culturii Populare din Turcia, Irfan Unver Nasrattinoglu, preşedintele Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România (UDTTMR), Saladin Agiacai, consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, Haluk Agca, şeful Misiunii Diplomatice a Kazahstanului, Bakytzhan Ordabayev şi ambasadorul Republicii Azerbaidjanului la Bucureşti, dr. Eldar Hasanov.

Evenimentul cultural, la care participă profesori universitari din România, Turcia, Macedonia, Polonia, Azerbaidjan şi Iran, s-a deschis, ieri, cu prezentarea primelor comunicări ştiinţifice legate de viaţa şi opera personalităţii omagiate. Lucrările ştiinţifice aduc în discuţie subiecte legate de influenţa gîndirii despre iubire şi toleranţă a lui Mevlana în formarea culturii turce din Rumelia şi Anatolia, conceptul de prietenie în opera lui Mevlana şi influenţa lui Mevlana în poezie şi artă plastică.

Tot ieri, la parterul Bibliotecii Judeţene „Ioan N. Roman” au fost vernisate expoziţiile de fotografie, organizate de Ambasada Azerbaidjanului şi Ambasada Kazahstanului: „Azerbaidjanul de azi în imagini fotografice” şi, respectiv, „Kazahstanul de azi în imagini fotografice”. De asemenea, au fost expuse costume tradiţionale turceşti, publicul avînd ocazia să admire frumuseţea şi unicitatea acestora. „Mulţumim Consiliului Judeţean Constanţa şi Bibliotecii Judeţene Ioan N. Roman pentru sprijinul acordat şi pentru faptul că ne-au pus la dispoziţie un spaţiu generos, atît pentru prezentarea expoziţiei, cît şi pentru desfăşurarea simpozionului”, a declarat consilierul în Ministerul Culturii, Genan Bolat.

Mevlana Celaleddin Rumi a promovat o filozofie care a atras mulţi oameni, prin caracterul său umanist, tolerant faţă de toate religiile şi faţă de toate naţiunile. Poet mistic, Mevlana a fondat gruparea „Mevlevi”, cunoscută şi sub numele de „Dervişii rotitori”. Dansul ritual al dervişilor rotitori simbolizează eliberarea sufletului de problemele pămînteşti, pregătirea acestuia pentru comuniunea cu divinitatea.



12