Poezia Balcicului, pe simeze

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Poezia Balcicului, pe simeze

Cultură 24 August 2011 / 00:00 569 accesări

Eforturilor Muzeului de Artă de valorificare a picturii de la Balcic, din trecut şi din contemporaneitate, li se adaugă eforturile plasticienilor bulgari de a valorifica fascinantul spaţiu al vechiului Dionysopolis, care a inspirat artiştii români în perioada modernă. În acest context se înscrie şi demersul pictorului bulgar Valentin Shaltev, originar din Balcic, care propune spre admiraţia publicului iubitor de artă din Constanţa o serie de lucrări, din care răzbate un mod special de a vedea lumea. Expoziţia, aflată pe simezele Muzeului de Artă, în sala „Alexandru Ciucurencu”, dedicată artiştilor contemporani, surprinde prin modul de abordare şi prin optimismul învăluit în culoare pe care îl degajă.

Cu o deschiderea către decorativism şi către o lumină care se manifestă printr-un fel de invazie asupra lumii, după cum a apreciat criticul de artă Doina Păuleanu, Shaltev surprinde publicul prin peisaje care reflectă specificul zonei, dar şi prin portrete care redau, din perspectivă psihologică, expresivitatea chipului uman.

Pictorul Valentin Shaltev, ale cărui lucrări pot fi admirate pe simezele muzeului constănţean timp de trei săptămâni, este şi poet, dar şi un pianist talentat, lucru pe care l-a şi demonstrat iubitorilor de frumos prezenţi pe 19 august, la vernisajul expoziţiei sale.

Descoperit de Alexandru Satmary, Iosif Iser, Gheorghe Petraşcu, Ion Theodorescu Sion şi Ipolit Strîmbu(lescu) aproape simultan, dar independent unul de celălalt, Balcicul a reuşit să se impună în arta românească abia la începutul şi în decursul perioadei interbelice. Meritul de a o fi adus pe „Coasta de Argint” pe Regina Maria îi revine pictorului Alexandru Satmary. După 1913, când a fost inclus în teritoriul României, Balcicul a reuşit să realizeze o irepetabilă performanţă, creând un adevărat curent cu putere de şcoală.

Taguri articol


12