Poezie, cântece şi file din istoria naţională

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
De 1 Decembrie

Poezie, cântece şi file din istoria naţională

Cultură 01 Decembrie 2011 / 00:00 1112 accesări

Ziua Naţională a României, instituită prin actul istoric de la 1 Decembrie 1918, a fost marcată, ieri, în aula „Adrian Rădulescu” a Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC), printr-un simpozion aniversar şi o suită de manifestări artistice care au avut drept protagonişti elevi de la şcolile constănţene. Ei au recitat poezii patriotice, au cântat şi au susţinut scenete care au pus în valoare momentele hotărâtoare ale Marii Uniri de la Alba Iulia. Amfitrionul manifestării, muzeograful dr. Lavinia Gheorghe, a insistat, la fel ca şi la manifestările anterioare, pe necesitatea organizării acestor lecţii de istorie inedite, susţinând, cu convingere, ideea de redeşteptare a sentimentului naţional. „Dacă insistăm pe importanţa acestor evenimente din istoria naţională este din dorinţa ca voi să învăţaţi ceva de aici”, a spus dr. Lavinia Gheorghe. Despre importanţa actului istoric de la 1 Decembrie a vorbit şi specialistul Muzeului Marinei Române dr. Andreea Atanasiu-Croitoru.

„UNIREA DE LA 1 DECEMBRIE 1918 AU ÎNFĂPTUIT-O TOŢI ROMÂNII” „Unirea de la 1 Decembrie 1918 au înfăptuit-o toţi românii. Ei au participat cu arma în mână la obţinerea sa, printre cei care au făcut acest lucru s-a aflat şi arma marină, iar marinarii români nu au precupeţit niciun efort pentru obţinerea unităţii naţionale. Sentimentul naţional, patriotismul, i-a îndemnat pe aceşti oameni spre sacrificiul suprem, numai din dorinţa de a fi toţi românii laolaltă, în cadrul aceluiaşi stat”, a spus dr. Andreea Atanasiu-Croitoru. „Despre marinarii care şi-au dat viaţa avem şi noi de povestit în sălile Muzeului Marinei Române. Sunt săli dedicate inclusiv Marii Uniri de la 1918, sunt săli în care se regăsesc obiecte personale care au aparţinut marinarilor eroi, ordine, medalii, arme albe şi de foc”, a conchis specialistul, invitându-i pe elevi să viziteze colecţiile muzeului cu specific marinăresc. Specialiştilor constănţeni li s-au alăturat elevi de la şcolile constănţene, care s-au prezentat în faţa colegilor cu comunicări privind semnificaţia Marii Uniri de la Alba Iulia.

MOMENTE ARTISTICE EMOŢIONANTE Programul artistic a fost susţinut de elevi de la şcolile generale nr. 22 „I.C. Brătianu” - învăţătoare Elisabeta Vesa, Ioana Antemir, Viorica Lapteş, Ioana Bohălţeanu, Diaconu, Doina Ispas, Monica Leu şi Carmen Munteanu nr. 12 „Bogdan Petriceicu Haşdeu”, Ciprian Porumbescu” - prof. Carmen Tilivea, nr. 43 „Ferdinand” - prof. Oana Motoacă, nr. 1 Valu lui Traian - prof. Otilia Mitroi şi Violeta Bodiu şi nr. 14 - prof. Maria Zelca. O expoziţie de desene, realizate de elevii clasei I B „Step by step”, de la Şcoala nr. 22, a dat o notă de culoare şi inocenţă evenimentului.

Taguri articol


12